«Ο Χριστός ξανασταυρώνεται» στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Διάλεξη του διεθνούς φήμης καθηγητή Παύλου Τζερμιά στις 30 Μαρτίου

Με μία πολύ ενδιαφέρουσα εκδήλωση, μία διάλεξη στο πνεύμα των ημερών μας αποχαιρετά ο Μάρτιος: Στις 30 του μήνα, στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρυμα Βούρου-Ευταξία θα βρεθεί για άλλη μια φορά ο παγκοσμίου φήμης ιστορικός, ελληνιστής και πολιτικός αναλυτής Παύλος Ν. Τζερμιάς. Ο διακεκριμένος καθηγητής και αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2000, πρόκειται να μας μιλήσει για έναν σπουδαίο Ελληνα και παράλληλα να μας δώσει ένα σημαντικό και επίκαιρο μήνυμα, όπως αναφέρεται και στο θέμα του με τίτλο: «”Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται” του Νίκου Καζαντζάκη. Eνα μήνυμα ιδιαίτερης επικαιρότητας»
Ο καταξιωμένος επιστήμονας και συγγραφέας, είναι εξάλλου γνωστός για τη μελέτη και βαθιά, συνολική, γνώση του έργου του μεγάλου λογοτέχνη και διανοητή από την Κρήτη. Γνώση που έχει αποδείξει και στο βιβλίο «Ο “πολιτικός” Νίκος Καζαντζάκης. Αυτός ο άγνωστος διάσημος» όπου πραγματεύεται τη σχέση του κήρυκα της «κρητικής ματιάς» προς την πολιτική θεωρία και πράξη και, κυρίως, φανερώνει έναν Καζαντζάκη λιγότερο γνωστό.
«Ο Καζαντζάκης έχει ένα έντονο πρωτεϊκό στοιχείο: Είναι πολυπρόσωπος» όπως αναφέρεται στην περίληψη του εν λόγω βιβλίου. «Στον γεμάτο μεταφυσική αγωνία του για μεγαλοσύνη “πέρασε” από πολλές ιδέες. Ο Μανολιός, του ο Χριστός ξανασταυρώνεται”, για παράδειγμα, γρονθοκοπείται με τον, κατά κάποιους, γκουρού της γενιάς “beat” Αλέξη Ζορμπά. Ετσι ο διάσημος Καζαντζάκης προσλαμβάνεται στη βιβλιογραφία εν πολλοίς επιλεκτικά. Και μένουν άγνωστες καίριες πτυχές της πορείας του».
Αξίζει επομένως να μάθει κανείς περισσότερες λεπτομέρειες γι’ αυτόν τον «άγνωστο Καζαντζάκη» με την ευκαιρία της παρουσίας του Παύλου Τζερμιά, ο οποίος επίσης κατάγεται από την Κρήτη, στην Αθήνα και στο κτίριο της οδού Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, στην Πλατεία Κλαυθμώνος.
Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 της 30ης Μαρτίου 2012. Η είσοδος στη διάλεξη είναι δωρεάν, ωστόσο δελτία προτεραιότητας θα αρχίσουν να διανέμονται από τις 18.00 και έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι την ημέρα της διάλεξης για τον Νίκο Καζαντζάκη, στις 30 Μαρτίου 2012, ο Παύλος Τζερμιάς συμπληρώνει ακριβώς 12 χρόνια ως αντεπιστέλλον μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

πηγή

* Βιογραφικό ΠΑΥΛΟΥ Ν. ΤΖΕΡΜΙΑ

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.