Παναγής Κυριακός (1829-1901)

Ξεκίνησε από άμισθος γραφέας του Δήμου Αθηναίων, για να ανέλθει σταδιακά όλη την υπαλληλική ιεραρχία και να φτάσει μέχρι τη θέση του Γενικού Γραμματέα αλλά και του Δημάρχου Αθηναίων για εννέα περίπου χρόνια. Πρόκειται για τον Παναγή Κυριακό, γιο του παλαιού δημοτικού συμβούλου Σπυρίδωνα Κυριακού, που υπηρέτησε τη γενέτειρά του με όλες του τις δυνάμεις. Πραγματοποίησε σημαντικό έργο σε όλους τους τομείς (ύδρευση, οδοποιία, φωτισμός, αποχετευτικό δίκτυο, καθαριότητα) και συνέδεσε το όνομά του με μερικά από τα μεγαλύτερα έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πρωτεύουσα τον 19ο αιώνα.

Μερίμνησε για την κτιριολογική συγκρότηση του Δήμου Αθηναίων: Δημοτικό Βρεφοκομείο Αθηνών, Δημαρχιακό Μέγαρο οδού Αθηνάς, Δημοτικό Θέατρο στην πλατεία Δημαρχείου (μετέπειτα πλατεία Κοτζιά), Δημοτικό Σχολείο της οδού Αδριανού, νέα πτέρυγα του Δημοτικού Νοσοκομείου, Κτήμα Αμπελοκήπων κ.ά. Η υποδειγματική θητεία του σφραγίστηκε με μια ανάλογη οικονομική διαχείριση, που έθεσε σε τάξη το ταμείο του Δήμου, κατορθώνοντας μάλιστα να αφήσει και υπόλοιπο.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.