Πανούργος αρχιφύλακας εκβιάζει έναν αθώο τραπεζικό
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.
Από τις πλέον θρασείς απάτες που καταγράφηκαν στα χρονικά διέπραξε τον Απρίλιο 1931 ο αρχιφύλακας Γιάννης Σ. σε βάρος υπαλλήλου τραπέζης. Τον απήγαγε υπό την απειλή περιστρόφου και τον οδήγησε στο Αστυνομικό Tμήμα, όπου τον εκβίασε με την ησυχία του! Ο παθών Νικόλαος Κ. μετέβαινε στην εργασία του στον Πειραιά με τον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο. Μόλις κατέβηκε στον Σταθμό του Πειραιά, τον πλησίασε κάποιος άγνωστος, δήλωσε αστυνομικός και του ζήτησε να τον ακολουθήσει στο Τμήμα επικαλούμενος ένταλμα συλλήψεως.
Αφού τον οδήγησε στο Αστυνομικό Τμήμα, τον έκλεισε σε ένα δωμάτιο και του έδειξε ένα βιβλίο σεσημασμένων κακοποιών. Υποδεικνύοντάς του μία φωτογραφία πορτοφολά, ισχυριζόταν πως ήταν ο συλληφθείς! Του κάκου ο αγαθός τραπεζοϋπάλληλος πάσχιζε να τον πείσει για το αντίθετο. Ο αρχιφύλακας, αφού κόλλησε το περίστροφό του στο κεφάλι του άτυχου θύματος, το έβαλε να υπογράψει γραμμάτιο που έληγε λίγες ημέρες αργότερα! Τρέμοντας ο Ν.Κ. γύρισε και εξομολογήθηκε το μυστικό μόνο στο γυναίκα του…
Όταν έφθασε η ημέρα της λήξης του γραμματίου, ο αρχιφύλακας έφθασε στο ξενοδοχείο «Διάνα» όπου διέμενε ο τραπεζοϋπάλληλος με τη σύζυγό του. Άρχισε το μέτρημα των χρημάτων και όταν τα πήρε στα χέρια του ο δράστης, εμφανίστηκαν τρεις συνάδελφοί του και τον συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω. Η σύζυγος του θύματος είχε σπεύσει να εξομολογηθεί το μυστικό της στον βουλευτή και δικηγόρο Στρατηγόπουλο, ο οποίος και φρόντισε να σημαδευτούν τα χαρτονομίσματα και να ειδοποιηθεί το Αρχηγείο της Αστυνομίας για τα περαιτέρω. Λίγες ημέρες αργότερα, έσπευδαν να καταγγείλουν ανάλογους εκβιασμούς και άλλοι πολίτες. Ανοίχθηκαν οι λογαριασμοί του δράστη, αποκαλύφθηκε ότι ήταν δυσανάλογοι με τον μισθό του και ο ίδιος εντός δύο μηνών αποτασσόταν από το Σώμα με απόφαση του Αστυνομικού Συμβουλίου.