Παραίτηση του Ελευθερίου Βενιζέλου εξαιτίας μιας παρεξήγησης!

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Πριν από εκατό χρόνια, τον Μάιο 1911, ένα ήταν το θέμα συζήτησης στις εφημερίδες και στα καφενεία. Η παραίτηση του Διονυσίου Στεφάνου, του «Αρχηγού του Πολιτικού Οίκου», δηλαδή του διευθυντή του πολιτικού γραφείου του βασιλιά. Λίγοι έμαθαν πως ο Δ. Στεφάνου υποχρεώθηκε σε παραίτηση για να αποφευχθεί η παραίτηση της κυβέρνησης Βενιζέλου! Τι είχε συμβεί; Ο Υπουργός Γεωργίας Εμμανουήλ Μπενάκης έφυγε ταξίδι στην Αίγυπτο, αλλά δεν ειδοποίησε δεόντως τον Άνακτα, όπως προέβλεπε το πρωτόκολλο. Ο συνάδελφός του στο Υπουργικό Συμβούλιο Εμμ. Ρέπουλης ανέλαβε να καταθέσει στα Ανάκτορα ορισμένα εκκρεμή Διατάγματα του υπουργείου Γεωργίας, προκειμένου να εξυπηρετήσει τον απουσιάζοντα υπουργό.

Τότε, ο Δ. Στεφάνου επέστρεψε τα Διατάγματα εκφράζοντας γραπτώς την απορία πως ήταν δυνατόν να τα καταθέτει ο Ρέπουλης αφού δεν είχε ανακοινωθεί επισήμως η απουσία του Μπενάκη. Η επιστροφή των Διαταγμάτων θεωρήθηκε από τον Ελ. Βενιζέλο ως βαρύ πλήγμα και μομφή εναντίον της Κυβερνήσεώς του, θεωρώντας βεβαίως πως ο Στεφάνου ενήργησε με εντολή του βασιλιά. Οπότε έσπευσε να απευθύνει επιστολή «δια της οποίας παρεκάλει την Α. Μεγαλειότητα να δεχθή την παραίτησιν του υπό την προεδρείαν του υπουργικού συμβουλίου, το οποίον μετά τα διατρέξαντα δεν έχαιρε πλέον της εμπιστοσύνης του Στέμματος».

Η αναταραχή που επικράτησε στα Ανάκτορα δεν είχε προηγούμενο, αφού ο βασιλιάς επιστρέφοντας από τη βόλτα του στο Φάληρο κάλεσε αμέσως τον Πρωθυπουργό για να μάθει τι συνέβαινε και ήθελε να παραιτηθεί. Έκπληκτος άκουσε τα περί επιστροφής των διαταγμάτων και έσπευσε να τον διαβεβαιώσει πως δεν υπήρχε πρόβλημα και μάλλον… τυπικοί λόγοι οδήγησαν στην παρεξήγηση. Η παραίτηση του Βενιζέλου δεν έγινε βεβαίως αποδεκτή. Και για να διασκεδαστούν οι δυσμενείς εντυπώσεις που είχαν δημιουργηθεί και να κατευναστούν οι αντιδράσεις ο Γεώργιος Α’ ζήτησε ευγενικά την παραίτηση του Δ. Στεφάνου, ο οποίος και έσπευσε να την υποβάλει επικαλούμενος «λόγους υγείας».

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.