Πασχαλιάτικο ερωτικό σκάνδαλο

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Μεγαλοβδομαδιάτικες ημέρες διάλεξε ένας έγγαμος ιερέας να σκανδαλίσει το Πανελλήνιο το 1931. Προηγουμένως είχε σκανδαλιστεί ο ίδιος ο πατέρας Ανδρέας με την Δωροθέα, η οποία ήταν ενορίτισσά του στον Άγιο Κωνσταντίνο Κολωνού που ιερουργούσε. Χωρίς να σκεφτεί οικογένεια και παιδιά, ξετρελάθηκε από την ομορφιά και το μπρίο της χήρας. Όπως λέει ο λαός, «μπήκε μέσα του ο διάβολος». Αλλά πριν από τόσα χρόνια θεωρείτο μέγα σκάνδαλο και οι δύο τους βρέθηκαν πρωταγωνιστές στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων.
Και ενώ ο Τύπος είχε βρει θέμα να ασχολείται, το ζεύγος εξαφανίστηκε «σα να το κατάπιε η γη!». Εις μάτην ανέμεναν οι ενορίτες τον ιερέα τους και οι δημοσιογράφοι τον πρωταγωνιστή τους. Άλλοι υποστήριζαν ότι αυτοκτόνησαν κάπου έξω από τα Βίλλια, άλλοι ότι τους είδαν με πλοίο να κατευθύνονται στην Κρήτη απ’ όπου καταγόταν ο ιερέας, ενώ έδιναν και έπαιρναν οι διαδόσεις πως η εκκλησία είχε αποφασίσει να τον αποσχηματίσει.
Τίποτε από αυτά δεν συνέβαινε, ο πατήρ Ανδρέας εντοπίσθηκε μετά από καιρό να έχει ανοίξει «Στιλβωτήριον Υποδημάτων» στα Ψηλά Αλώνια των Πατρών με το όνομα Δημήτριος Αργυρίου! Είχε φροντίσει να ξυριστεί από μόνος του, να κουστουμαριστεί και, παίρνοντας την Δωροθέα του, προσπάθησε να εξαφανιστεί στην Πάτρα, αφού πούλησαν ότι είχαν και δεν είχαν στην Αθήνα.
Αλλά το σημάδι στο μέτωπό του από το καλημαύχι τον πρόδωσε. Τον αναγνώρισε εκεί ένας ιερέας, ο οποίος φρόντισε… χριστιανικώτατα να κοινοποιήσει το γεγονός προς κάθε κατεύθυνση. Ουρές Πατρινών, συγκεντρώνονταν έξω από το Στιλβωτήριο και την κατοικία του ζεύγους, το οποίο αναγκάστηκε να ξαναμαζέψει το βιος του και να κατευθυνθεί προς τη Θεσσαλονίκη, όπου ζούσε ο αδελφός της Δωροθέας. Η ειλικρίνεια του ιερέα ήταν αφοπλιστική: «Έχω δικαίωμα να ζήσω ως ελεύθερος άνθρωπος»!

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.