Παυσανίας Κατσώτας (1895-1991)

Παρά το γεγονός ότι συμμετείχε στις επιχειρήσεις εναντίον του ΕΛΑΣ στα Δεκεμβριανά, είχε διατελέσει υπουργός Δημοσίας Τάξεως (1945) και συμμετείχε στις επιχειρήσεις εναντίον των κομμουνιστών από την Πίνδο μέχρι την Κόρινθο, ο βενιζελικής προέλευσης στρατιωτικός και πολιτικός Παυσανίας Κατσώτας κατόρθωσε να εκλεγεί Δήμαρχος Αθηναίων το 1954 με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, ενώ στον συνδυασμό του συμμετείχαν και εκλέχθηκαν διακεκριμένα στελέχη της ΕΔΑ και προπολεμικοί αγωνιστές του ΚΚΕ και του ΕΛΑΣ.

Γεννημένος στα Σταμνά Αιτωλοακαρνανίας, αποφοίτησε από τη Σχολή Ευελπίδων και έλαβε μέρος στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Παραιτήθηκε το 1933 και επανήλθε με την κήρυξη του πολέμου (1940). Διέφυγε στη Μ. Ανατολή και αμέσως μετά την Απελευθέρωση ανέλαβε στρατιωτικός διοικητής Αθηνών-Πειραιώς και των Ταγμάτων Εθνοφυλακής.

Αποστρατεύτηκε (1946) και εξελέγη βουλευτής, αλλά ανακλήθηκε στη διάρκεια του Εμφυλίου. Χρημάτισε υπουργός στις κυβερνήσεις Σ. Βενιζέλου και Ν. Πλαστήρα. Το 1960 ίδρυσε δικό του κόμμα και τον επόμενο χρόνο εντάχθηκε στην Ένωση Κέντρου. Διετέλεσε υπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας στην κυβέρνηση Γ. Παπανδρέου και παραιτήθηκε για να λάβει μέρος στις δημοτικές εκλογές στην Αθήνα. Πολιτεύτηκε για τελευταία φορά σε ηλικία 82 ετών, στις βουλευτικές εκλογές του 1977, με την Εθνική Παράταξη.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.