Περικλής Ζαχαρίτσας

Ένα ακόμη διακεκριμένο μέλος της οικογένειας Ζαχαρίτσα κατέλαβε τη θέση του Δημάρχου Αθηναίων σε μια ιδιαιτέρως κρίσιμη περίοδο για τις εξελίξεις στην ελληνική πρωτεύουσα. Πρόκειται για τον Περικλή Ζαχαρίτσα, ο οποίος υπηρέτησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αθηναίων για μια 15ετία περίπου, από το 1861 μέχρι το 1874. Όντας Γ΄ Πάρεδρος επιλέχθηκε να διοικήσει τον πρώτο δήμο της χώρας όταν απεβίωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων Εμμανουήλ Κουτσικάρης και να οδηγήσει τον Δήμο στις πρώτες εκλογές που έγιναν επί βασιλείας Γεωργίου Α΄, με νέο σύστημα και εντελώς διαφορετικές προϋποθέσεις.

Ελάχιστα είναι τα σωζόμενα στοιχεία για την περίοδο αυτή. Μόνον από έμμεσες πηγές ―όπως είναι διάφορες υπηρεσιακές πράξεις και βιβλία― συλλέγουμε πληροφορίες για την παρουσία και την προσφορά του Περικλή Ζαχαρίτσα, ο οποίος υπηρέτησε το αξίωμα για λίγους μήνες υπό λίαν δυσμενείς συνθήκες και υπό το κράτος της αναρχίας που επικρατούσε στην Αθήνα και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πάντως, ο Π. Ζαχαρίτσας οδήγησε τον Δήμο σε άψογες εκλογές. Τότε έγινε και η διαίρεση της πρωτεύουσας σε 5 εκλογικά τμήματα.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.