ΠΕΡΙΟΔΟΣ 1989-1997

Το 1989, μια ιδιαίτερα θερμή περίοδο για τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα –έτος κατά το οποίο επανεκδίδεται «Ο Μικρός Ρωμηός»–, η εφημερίδα αποτυπώνει το κλίμα που επικρατεί στην πρωτεύουσα και τις γειτονιές της και αναδεικνύει τα σημαντικά της προβλήματα. Στο πρωτοσέλιδο του πρώτου φύλλου κυριαρχούν τρία ζητήματα· ο βουλευτής Κώστας Σαψάλης και το μήνυμα-χαιρετισμός προς τους αναγνώστες της εφημερίδας, οι προτάσεις που είχαν κατατεθεί για την επίλυση του περιβαλλοντικού προβλήματος των Αθηνών, καθώς και ένα άρθρο του Άλκη Βαρβαρέσου, το οποίο υπό τον τίτλο «Ζητείται Αθηναίος» απέδιδε τον χαρακτήρα του εντύπου. Με έντονο πολιτικό χαρακτήρα, οξύ και καταγγελτικό λόγο για τα ζητήματα της πόλης και σημαντικά άρθρα αιρετών παραγόντων, όπως ο Λεωνίδας Κουρής και ο Ηλίας Σκαλαίος, η μικρή αυτή εφημερίδα είχε τη δική της συμβολή –στα μέτρα των δυνατοτήτων και της εμβέλειάς της– στα κοινά της πρωτεύουσας.
Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες του «Μικρού Ρωμηού» διαβάζει κανείς τα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα που προβάλλονταν από τους κινητικότατους –τότε– συλλόγους κάθε γειτονιάς, βρίσκει ενδιαφέρουσες προτάσεις και απόψεις, σημαντικές ιστορικές αναφορές και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, το οποίο στο μεγαλύτερο μέρος του ήταν το αποτέλεσμα πρωτογενούς ρεπορτάζ. Σε πλήθος περιπτώσεων, καθημερινές εφημερίδες και περιοδικά φιλοξενούσαν τμήματα του ρεπορτάζ που δημοσίευε «Ο Μικρός Ρωμηός», ο οποίος επανειλημμένα δεν δίστασε να συγκρουστεί με εκπροσώπους –μικρότερων ή μεγαλύτερων– συμφερόντων, όπως ήταν οι χιλιάδες πλανόδιοι τα Σαββατοκύριακα στην περιοχή του Μοναστηρακίου και του Θησείου, καθώς και οι άνθρωποι της νύχτας, που από τότε ταλάνιζαν με τις δραστηριότητές τους τις κατοικημένες περιοχές. «Ο Μικρός Ρωμηός» πρωταγωνίστησε επίσης σε μείζονα ζητήματα με μεγάλα αφιερώματα, όπως για τον Ελαιώνα και για τις χρήσεις γης στο Θησείο, προβάλλοντας ταυτοχρόνως την ανάγκη για την ποιοτική αναβάθμιση διαφόρων περιοχών, όπως του Ψυρρή και το Μεταξουργείο. Φιλοξενώντας απόψεις, αναδημοσιεύοντας άρθρα του 19ου αιώνα και υιοθετώντας σημαντικές προτάσεις, τα φύλλα του αποτελούν πλέον σπάνια πηγή πληροφοριών για τον ερευνητή της ιστορίας των Αθηνών.
Η πρώτη περίοδος της νέας έκδοσης, χαρακτηριζόμενη από την έντονη πολιτικοποίηση των προβλημάτων της πόλης, ολοκληρώνεται περίπου το 1997. Τότε γίνεται η αλλαγή στην τεχνολογία εκτύπωσης, αναβαθμίζεται ποιοτικά η έκδοση, αυξάνονται οι δημοσιευόμενες ιστορικές έρευνες και καθιερώνεται μια σελίδα βιβλιοπαρουσίασης.
Υιοθετώντας μια κύρια κεντρική θεματική, απεικονίζει τη δραστηριότητα των Διαμερισματικών Συμβουλίων, τα οποία παρουσιάζει ανά ένα κάθε μήνα, ενώ παράλληλα καλύπτει τις δραστηριότητες της Εταιρείας Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων. Από το φθινόπωρο του 1997 τάσσεται με πρωτοποριακό τρόπο υπέρ των Ολυμπιακών Αγώνων δημοσιεύοντας σπάνιο και ανέκδοτο υλικό, αγκαλιάζει τους μαζικούς φορείς των συνοικιών και συνεχίζει τις γραφικές και πάντα έγκυρες ιστορικές αναπολήσεις.