ΠΡΟΚΗΡΥΞΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗ ΑΦΙΞΕΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΗΠΑ – Ήταν Επίτιμος Δημότης της Πόλεως των Αθηνών

Το εξώφυλλο του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ με τη φωτογραφία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάϊτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ

Το εξώφυλλο του περιοδικού ΕΙΚΟΝΕΣ με τη φωτογραφία του Προέδρου των ΗΠΑ Ντουάϊτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ

Ο 34ος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντουάϊτ Ντέιβιντ Αϊζενχάουερ (Dwight David Eisenhower, 1890-1969), ήταν ο πρώτος ηγέτης της Αμερικής που επισκέφθηκε επισήμως τη χώρα μας, τον Δεκέμβριο 1959. Στη χώρα βασίλευε ο Παύλος Α’, Πρωθυπουργός ήταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής και Δήμαρχος Αθηναίων ο Τσουκαλάς. Ο Ντ. Αϊζενχάουερ γνώριζε την Αθήνα και είχε ξεναγηθεί στην πόλη αρκετά χρόνια νωρίτερα όταν την είχε επισκεφθεί με την ιδιότητα του ανώτατου στρατιωτικού της Ατλαντικής Συμμαχίας και είχε ανακηρυχθεί Επίτιμος Δημότης της.
Η υποδοχή του Προέδρου ήταν ενθουσιώδης και εντυπωσιακή με τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να πλημμυρίζουν τους δρόμους απ’ όπου περνούσε ο υψηλός επισκέπτης. Από τον αερολιμένα του Ελληνικού, όπου προσγειώθηκε το Προεδρικό αεροπλάνο, μέχρι τα Ανάκτορα οι δρόμοι ήταν άδειοι και η υποδοχή διανθίστηκε με σημαιοστολισμούς, ειδικούς φωτισμούς, έφιππα αγήματα, αλλά και κοπέλες με εθνικές ενδυμασίες να ραίνουν με άνθη την πομπή.
Η Ελλάδα εκείνη την εποχή μετρούσε μόνον μία δεκαετία ελεύθερης ζωής μετά τις διάφορες μεταπολεμικές περιπέτειες. Παρά ταύτα ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις, εμφανίσθηκε στη διεθνή κοινότητα έτοιμη να ανακάμψει οικονομικά, αλλά και ένθερμη θιασώτις των μηνυμάτων ειρήνης και αλληλεγγύης που εξέπεμπε ο πολιτισμένος κόσμος. Αλλά πως προετοιμάσθηκε η πόλη των Αθηνών για το σημαντικό εκείνο γεγονός. Επιλέγουμε να παρουσιάσουμε την έκκληση που απηύθυνε ο 53χρονος Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς προς τον Αθηναϊκό λαό τον οποίο καλούσε να συμμετάσχει στην υποδοχή.
Σημειωτέον ότι ο φιλελεύθερος Δήμαρχος Αθηναίων Αγγ. Τσουκαλάς είχε εκλεγεί και με την υποστήριξη της Αριστεράς (ΕΔΑ), γεγονός το οποίο εξάλλου είχε προκαλέσει και την διαγραφή από το κόμμα του. Η σχετική προκήρυξη που εξέδωσε ενόψει της επισκέψεως ανέφερε τα εξής:

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Άγγελος Τσουκαλάς


«Προκήρυξις του Δημάρχου

Με ανυπόκριτον ενθουσιασμόν και συγκίνησιν η Ελληνική πρωτεύουσα υποδέχεται την Α.Ε. τον Πρόεδρον των Ηνωμένων Πολιτειών της Β. Αμερικής, Στρατηγόν Ντουάϊτ Αϊζενχάουερ, επίτιμον δημότην της Πόλεως.
Το πνεύμα της φιλοξενίας- παράδοσις ακατάλυτος χιλιετηρίδων- είναι αρετή υπερτάτη που κοσμεί όλους ανεξαιρέτως τους Έλληνας. Αλλ’ η υποδοχή την οποίαν επιφυλάσσουν οι Αθηναίοι και αι Αθηναίαι εις τον τιμημένον Αρχηγόν της Μεγάλης Υπερατλαντικής Δημοκρατίας δεν είναι μόνον σπονδή εις τον βωμόν του Ξενίου Διός. Είναι οφειλόμενος φόρος τιμής προς τον Στρατηλάτην του Μεγάλου Πολέμου, που ωδήγησεν εις αγώνας κοινούς την Πατρίδα του και την Πατρίδα μας, προς την Νίκην και προς την Δόξαν, εν ονόματι των ευγενεστέρων ιδανικών του ανθρώπου. Είναι οφειλόμενος φόρος τιμής προς τον ακάματον ανθρωπιστήν που περιτρέχει τώρα την Υδρόγειον κομίζων κλάδον ελαίας, δια να εξασφαλίση εις την Ανθρωπότητα την Ειρήνην και την Ευημερίαν. Και είναι ακόμη οφειλόμενος φόρος τιμής της Πόλεως που εγέννησε την Δημοκρατίαν, προς την χώραν που την ετελειοποίησε.
Το δώρον που θα προσφέρη ο λαός μας προς τον επιφανή επισκέπτην του δεν περιλαμβάνεται εις την σφαίραν των υλικών αγαθών. Αλλ’ ο πλούτος των αισθημάτων μας που θα εξωτερικευθή με την θερμότητα και την εγκαρδιότητα της υποδοχής μας, θα αξίζη πολύ περισσότερον.
Καλώ όλους τους Αθηναίους και τας Αθηναίας εις Παλλαϊκήν και ομόθυμον υποδοχήν του επιφανούς επισκέπτου μας. Η παρουσία όλων μας, χωρίς εξαιρέσεις, είναι χρέος επιτακτικόν. Και η ουρανομήκης ζητωκραυγή μας θα σφυρηλατήση και θα επιβεβαιώση δια μίαν ακόμη φοράν τους ακαταλύτους δεσμούς που συνδέουν τον Ελληνικόν με τον Αμερικανικόν λαόν».

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.