Πρόσκοποι της ομογένειας επισκέπτονται την Ελλάδα το καλοκαίρι του 1956

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Ενόσω βρισκόταν σε έξαρση το φαινόμενο της μετανάστευσης, φωτεινή εξαίρεση αποτέλεσε το «Προσκύνημα στην Πατρίδα» που διοργάνωσε το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων το καλοκαίρι 1956. Τότε, δόθηκε η ευκαιρία σε 900 ξενιτεμένα ελληνόπουλα να προσκυνήσουν τις γενέτειρες των γονιών τους. Η πρωτοβουλία προκάλεσε το ενδιαφέρον της επίσημης Πολιτείας, ενώ τα στοιχεία αποκαλύπτουν ένα εκτεταμένο δίκτυο σύσφιξης του ελληνικού στοιχείου, το οποίο δημιουργήθηκε παγκόσμια με «κρίκο» τον Προσκοπισμό.

Για την επιτυχία της τεράστιας προσπάθειας, βοήθησαν τα Επιτελεία του Στρατού, του Ναυτικού και της Αεροπορίας. Τα 900 παιδιά φιλοξενήθηκαν σε κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα -σήμερα Δήμου Αθηναίων- με την αρωγή του Δημάρχου Αθηναίων Παυσανία Κατσώτα. Οι διοργανωτές κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν τον τρόπο με τον οποίο θα έφταναν τα παιδιά στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα η πολυπληθής ομάδα της Αιγύπτου. Έτσι «επιστρατεύτηκε» το αρματαγωγό «Χίος» μεταφέροντας 750 Eλληνόπουλα. Το σύνολο των παιδιών επισκέπτονταν για πρώτη φορά την πατρίδα των γονιών τους. Στον Πειραιά η υποδοχή ήταν θερμότατη.

Η πρωτεύουσα φωταγωγήθηκε και σημαιοστολίστηκε. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η στατιστική των χωρών προέλευσης των παιδιών ελληνικής καταγωγής. Στις κοινότητες της Αιγύπτου καταγράφονταν 2.079 πρόσκοποι ελληνικής καταγωγής (Αλεξάνδρεια 732, Τάντα 26, Κάιρο 706, Πορτ Σάιντ 160, Ισμαηλία 141, Σουέζ 187, Μίνια 24 και Μανσούρα 103). Στη Γαλλία 107 (Παρίσι 64, Μασσαλία 30, Πορτ ντε Μπουκ 13). Στα Ιεροσόλυμα 43 πρόσκοποι και στη Χάιφα 19. Στη μακρινή Αυστραλία υπήρχαν 94 Έλληνες πρόσκοποι (Μελβούρνη 28, Σύδνεϋ 35, Αδελαϊδα 31). Στον Καναδά 48, ενώ στις ΗΠΑ καταγράφονταν 1.080!

Στην αποτελούμενη από 5.000 Έλληνες κοινότητα του Σαο Πάολο, υπήρχαν 32 πρόσκοποι και 22 στην κοινότητα Ελίζαμπεθ Βιλ του τότε Βελγικού Κογκό (:σήμερα Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό)! Τέλος, 32 πρόσκοποι υπήρχαν στο Σάλτσμπουρυ της τότε Νότιας Ροδεσίας (: σήμερα Ζιμπάμπουε)!

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.