Σπυρίδων Πάτσης (1862-1954)

Την παράταξη των βενιζελικών εκπροσώπησε ο Σπυρίδων Πάτσης. Γεννημένος στο Ναύπλιο, σπούδασε Νομικά και άσκησε το δικηγορικό επάγγελμα στην Αθήνα από το 1887. Ήταν ο Δήμαρχος που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το μεγάλο πρόβλημα των προσφύγων. Είχε εκλεγεί και αυτός το 1914 με τον Εμμ. Μπενάκη.

Μετά την εγκατάσταση της κυβέρνησης του Ελ. Βενιζέλου στην Αθήνα (Ιούνιος 1917) άσκησε τα καθήκοντα του Δημάρχου. Απομακρύνθηκε μετά την ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920. Επανήλθε, όμως, στο δημαρχιακό αξίωμα τον Σεπτέμβριο του 1922, ενώ τον Οκτώβριο του 1925 εξελέγη για μία ακόμη τετραετία. Υπήρξε μετριοπαθής και σταθερός στις απόψεις του, καθώς και από τους θεμελιωτές του θεσμού της Αυτοδιοίκησης όπως αυτός διαμορφώθηκε στα τελευταία χρόνια της δεκαετίας του 1920.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.