Στα χρόνια της Μεταπολίτευσης

Η τελευταία περίοδος, η τριαντακονταετία 1975-2005, σημαδεύτηκε από τις θεσμικές αναζητήσεις στον χώρο της Αυτοδιοίκησης. Αναζητώντας τον δρόμο για θεμελίωση της δημοκρατίας, οι κυβερνήσεις, άλλες περισσότερο και άλλες λιγότερο, αποδύθηκαν σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού και εισαγωγής νέων θεσμών. Προέκυψαν, λοιπόν, στοιχεία δημοκρατικής ποιότητας, όπως η σταθερότητα στις δημοτικές περιόδους, οι επιμέρους θεσμοί θωράκισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η εισαγωγή του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης κ.ά.

Στις εκλογικές αναμετρήσεις της πρώτης δεκαετίας επικράτησε το φαινόμενο της συνεργασίας των αποκαλούμενων «δημοκρατικών δυνάμεων». Το ΠΑΣOΚ, εκμεταλλευόμενο τις αντιδεξιές τάσεις του εκλογικού σώματος και υποστηριζόμενο από τις δυνάμεις της Αριστεράς, κυριάρχησε στον χώρο της Αυτοδιοίκησης, κατακτώντας τους τρεις δήμους που τροφοδοτούν με πολιτικά συμπεράσματα τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών, τους Δήμους Αθηναίων, Θεσσαλονίκης και Πειραιώς.
Στη δεύτερη δεκαετία η κομμουνιστική αριστερά απογαλακτίζεται από τη λογική του αθροίσματος των δημοκρατικών δυνάμεων, γεγονός το οποίο σε συνδυασμό με την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να αποδώσει πολιτική σημασία στις δημοτικές εκλογές, ανέτρεψε τα δεδομένα και τις ισορροπίες.
Στον Δήμο Αθηναίων πραγματοποιήθηκαν μετά το 1974 εννέα εκλογικές αναμετρήσεις (1975, 1978, 1982, 1986, 1990, 1994, 1998, 2002, 2006) στις οποίες εκλέχθηκαν επτά δήμαρχοι, μεταξύ των οποίων και η πρώτη γυναίκα (Ιωάννης Παπαθεοδώρου, Δημήτρης Μπέης, Μιλτιάδης Έβερτ, Αντώνης Τρίτσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, Ντόρα Μπακογιάννη και Νικήτας Κακλαμάνης). Πέραν όμως όσων εκλέχθηκαν απευθείας, τρία ακόμη αιρετά πρόσωπα κατέλαβαν τη θέση του Δημάρχου, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες. Δύο λόγω πρόωρης αποχώρησης (τον Μιλτιάδη Έβερτ διαδέχθηκε ο Νικόλαος Γιατράκος και την Ντόρα Μπακογιάννη ο Θεόδωρος Μπεχράκης) και ένας λόγω θανάτου, όταν τον αποβιώσαντα Αντώνη Τρίτση διαδέχθηκε ο Λεωνίδας Κουρής.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.