Στόχοι και ελπίδες

ΣΚΙΑΔΑΣ1Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η νέα χρονιά, το 2013, βρίσκει την Ελλάδα και την πρωτεύουσά της να αγωνίζονται για το μέλλον τους. To περιβάλλον, επηρεασμένο από την οικονομική κρίση και τις συνεπακόλουθες δυσχέρειες της καθημερινότητας, φαίνεται αδύναμο να φιλοξενήσει φρέσκες ιδέες και να υποδεχθεί ευχάριστες ειδήσεις. Η πολιτισμική κρίση έχει στρογγυλοκαθίσει στις κεντρικές πλατείες της πόλης. Φορείς και αρμόδιοι παρακολουθούν τις εξελίξεις με πρωτοφανή παθητικότητα, αντίθετα από τους πολίτες που καταθέτουν προτάσεις και απαιτούν άμεσες και δυναμικές λύσεις. Είναι σαφές: Αν αναλάμψει η Αθήνα θα ξανανιώσει η πατρίδα.
Το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία» και η εφημερίδα του «Ο Μικρός Ρωμηός» θα παρουσιάσουν, εντός του έτους, σειρά πρωτοβουλιών που αποβλέπουν στη διατήρηση της ζωντάνιας της αττικής γης και στην ανάδειξη της Ιστορίας της. Οι αναγνώστες μας θα διαβάζουν νέες και ευχάριστες περιγραφές, συνοδευόμενες από ανέκδοτα τεκμήρια και εικόνες. Υλικό που θα τροφοδοτήσει γόνιμες συζητήσεις και θα συμβάλει στον κοινό προβληματισμό. Άγνωστος πλούτος. Η αξιοποίησή του θα αποτελέσει πηγή τεκμηρίωσης για τη νεότερη Ιστορία της Αττικής και θα απαντήσει σε κρίσιμα ερωτήματα.
Διαθέτει ανεξάντλητες δυνάμεις η ελληνική πρωτεύουσα. Δυνάμεις αποφασισμένες να υπεραμυνθούν των δικαίων της. Η εικόνα των Αθηνών εκπροσωπεί την εικόνα της χώρας. Ας ξεκινήσουμε από τα αυτονόητα. Πόλη καθαρή και όμορφη, με απρόσκοπτη οικονομική δραστηριότητα και ελεύθερη διακίνηση αγαθών και ανθρώπων. Ασφάλεια για τους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μνημεία προστατευμένα από τις κακοποιήσεις. Συγκοινωνίες ελεύθερες. Πλατείες ανοιχτές και επισκέψιμες. Και όσοι θέλουν διαδηλώσουν για να διαμαρτυρηθούν ας το κάνουν, xωρίς να εμποδίζουν τη λειτουργία της πόλης. Αν το πετύχουν αυτό, εκείνοι πρώτοι θα είναι κερδισμένοι. Αυτά απαιτούν η κοινή λογική και οι πολίτες. Ας γεμίσουμε τη νέα χρονιά με ελπίδα και στόχους.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.