Συμβουλές για τους κλέφτες από τον Κλεάνθη Τριαντάφυλλο

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΣ_ΚΛΕΑΝΘΗΣΓράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες είναι αγανακτισμένοι με τις κυβερνήσεις τους, σε βαθμό ώστε να θεωρούν ότι όλοι είναι «κλέφτες». Τα ίδια συνέβαιναν και πριν από 130 χρόνια, όταν οι φόροι και τα σκληρά μέτρα είχαν κυριολεκτικά γονατίσει τα λαϊκά στρώματα. Ένας από τους εκπροσώπους των τελευταίων ήταν και ο σατιρικός ποιητής και δημοσιογράφος Κλέανθης Τριαντάφυλλος (1850-1889), ο οποίος εξέδιδε τον περίφημο «Ραμπαγά». Από τις ταλαιπωρίες και τις διώξεις στο τέλος αυτοκτόνησε, ενώ το έργο του παραμένει αθησαύριστο. Δημοσιεύουμε αυτούσιο -διατηρώντας και την ορθογραφία- ένα από τα έμμετρά του, με τα οποία προκαλούσε τους κυβερνώντες εκείνης της εποχής:

ΣΥΜΒΟΥΛΑΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΑΙΣ

Κλέφταις εδώ, κλέφταις εκεί, επάνω, κάτω κλέφταις,

Σφαλάτε τα παράθυρα σε όλη την Ελλάδα

Μην πάρουν τα μαλάματα, τ’ ασήμια, τους καθρέφταις,

Μην πάρουν τα χαλκώματα, τα ρούχ’ απ’ τη μπουγάδα.

Κλειδομπαρόνετε, πριχού να πέσετε ‘στο στρώμα,

Κουμπώστε τα σουρτούκα σας, τον κορβανά φυλάτε,

Βάλτε σκυλιά ‘στο σπήτι σας, για των κλεφτών το κόμμα,

Και μέρα νύχτα μ’ άρματα ‘στη μέση περπατάτε.

Κανέν’ αν απαντήσετε, ευθύς απ’ το λαρύγγι

Και χράκ… Αλοί της συμβουλαίς ευθύς οπίσω παίρνω,

Η Μούσα μου απ’ το λαιμό μ’ αρπάχνει και με σφίγγει:

― Ξεχνάς, μου λέει, πως έχουνε οι κλέφταις το γκουβέρνο;

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.