Τα 160χρονα της Ζωοδόχου Πηγής (Ακαδημίας)

του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.

Ίσως ο πιο πολυσύχναστος Ναός του κέντρου των Αθηνών να είναι της Ζωοδόχου Πηγής επί της οδού Ακαδημίας, ο οποίος εφέτος θα γιορτάσει τα 160 χρόνια από την ανέγερσή του (1852). Πρόκειται για τρίκλιτη βασιλική εκκλησία σχεδιασμένη από τον αρχιτέκτονα Δημήτριο Ζέζο και σε οικόπεδο που δώρισε ο Διδάσκαλος του Γένους Γεώργιος Γεννάδιος. Η ανέγερση ξεκίνησε το 1846 στην απόμακρη και σχεδόν εκτός πόλης περιοχή, από Επιτροπή την οποία αποτελούσαν οι Γ. Καρατζάς, Γ. Γεννάδιος, Κ. Σχινάς, Γ. Σκούφος και ο Δεκόζης Βούρος. Στις συνεισφορές συμμετείχαν όλοι, από τον πρώτο μέχρι τον τελευταίο πολίτη. Έτσι, δίπλα στον βασιλιά Όθωνα (2.000 δραχμές) και τη βασίλισσα Αμαλία (500 δραχμές) βρίσκουμε τον Επίσκοπο Μισαήλ Αποστολίδη (100 δραχμές) αλλά και τον Π. Μπαλασάκη (2 δραχμές)!

«Οι κάτοικοι του προαστείου Αθηνών η Νεάπολις», όπως υπέγραφαν στις επιστολές τους, συνέβαλαν τα μέγιστα στην ανέγερση του Ναού, ο οποίος έξι χρόνια μετά την ανέγερσή του (1858) ήταν και επίσημα ένας από τους είκοσι συνολικά ενοριακούς ναούς της ελληνικής πρωτεύουσας. Γύρω στο 1900 υψώθηκε το κωδωνοστάσιο, το 1935 το «οικονομάτο» και το 1950 με σχέδια του αρχιτέκτονα Β. Κασσάνδρα προστέθηκε ένα κλίτος στη νότια πλευρά. Το 1972 ο Ναός της Ζωοδόχου Πηγής χαρακτηρίσθηκε ιστορικό και καλλιτεχνικό οικοδόμημα.

Η εσωτερική διακόσμηση της Ζωοδόχου Πηγής περιλαμβάνει αγιογραφίες αναγεννησιακού ρυθμού έργα του ζωγράφου Λουκίδη (από το 1920). Μικρότερα θέματα και τις εικόνες του Τέμπλου φιλοτέχνησε ο Π. Γεραλής. Πέρυσι εντοιχίστηκε αναμνηστική πλάκα για τον Γ. Γεννάδιο και ήδη ο π. Σπυρίδων Λόντος, γνωστός από την εξαιρετική μονογραφία του για το Α’ Κοιμητήριο Αθηνών προετοιμάζει ειδική έκδοση. Θα παρουσιαστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις που θα γίνουν την Διακαινήσιμο Εβδομάδα, κατά την πανήγυρη του Ναού.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.