Τιμολέων Φιλήμων (1833-1898)

Η σημαντικότερη ίσως φυσιογνωμία που ηγήθηκε του Δήμου Αθηναίων κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα υπήρξε ο λόγιος, δημοσιογράφος και πολιτευτής Τιμολέων Φιλήμων, ο οποίος διετέλεσε Δήμαρχος Αθηναίων την περίοδο 1887-1891. Γιος του Ιωάννη Φιλήμονος, του γνωστού ιστορικού της Φιλικής Εταιρείας, υπήρξε ο θεωρητικός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα του 19ου αιώνα. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, αλλά ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία.

Διετέλεσε βουλευτής Αττικής, πρώτος πρόεδρος της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας, ιδρυτής και πρώτος έφορος της Βιβλιοθήκης της Βουλής, αλλά και από τους πρωτεργάτες της αναβίωσης των Α΄ Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 στην ελληνική πρωτεύουσα. Φιλελεύθερος και πρωτοποριακός για την εποχή του, η παρουσία και η παρέμβασή του στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής του υπήρξαν έντονες. Παρόλο που επί της δημαρχιακής θητείας του είχε να επιδείξει σπουδαίο έργο, εντούτοις η κακή κατάσταση των οικονομικών του Δήμου τον ανάγκασε να παραιτηθεί λίγο πριν από τη λήξη της θητείας του.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.