ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Ο «Μικρός Ρωμηός» όταν γεννήθηκε –ακόμη και αν γνώριζαν τότε μεγάλη διάδοση τα μυθιστορήματα του Ιουλίου Βερν που έκαναν λόγο για φανταστικές τεχνολογικές ανακαλύψεις– δεν θα μπορούσε ποτέ να φανταστεί ότι κάποτε θα ήταν δυνατόν να τον ακούν, να τον βλέπουν και να τον διαβάζουν με ηλεκτρονικά μέσα. Ούτε βέβαια ότι θα είχε την επιμέλεια σε ποικίλες εικαστικές ιστορικές δραστηριότητες (εκθέσεις, ειδικές κατασκευές και εκδόσεις κ.ά.). Και όμως, ως Εταιρεία Αρχειακών Μελετών και Εκδόσεων (ΕΑΜΕ) πια, από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 και εντεύθεν, «Ο Μικρός Ρωμηός» δήλωνε «πανταχού παρών».
Ως υπερήλιξ, «Ο Μικρός Ρωμηός» ενθουσιάστηκε νωρίς με την τεχνολογία. Απέκτησε, λοιπόν, τον δικό του λόγο στο Διαδίκτυο προσφέροντας ποικίλες υπηρεσίες. Κυρίως, αναλαμβάνοντας την ιστορική επιμέλεια ιστοσελίδων ιδιωτών ή φορέων. Αξιοποιώντας το πλουσιότατο υλικό των αρχείων και των βιβλιοθηκών του και τυγχάνοντας της εμπιστοσύνης των σημαντικότερων επιστημονικών, επικοινωνιακών και οικονομικών φορέων της χώρας, πρωτοπόρησε εμπλουτίζοντας με το μεράκι του πλήθος ιστοσελίδων.
Ίσως, ως σημαντικότερη στιγμή να καταγράφεται η ανάληψη της ευθύνης για την επιμέλεια της πρώτης ειδησεογραφικής ιστοσελίδας που καθιέρωσε τις δικές της ιστορικές στήλες. Από την 1η Ιανουαρίου 2001, σε συνεργασία με έμπειρους δημοσιογράφους, σχεδίασε και υλοποίησε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη διαδικτυακή πύλη του flash.gr: Το πρώτο πρόγραμμα τέτοιου είδους και έκτασης στη χώρα μας, με πλήθος στοιχείων που εμφανίστηκαν –επίσης για πρώτη φορά– και διεθνώς. Στον κόμβο αυτό κατασκευάστηκε ειδική σελίδα που ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική Ιστορία και τον πολιτισμό, όπου δημοσιεύονταν ποικίλες ιστορικές πληροφορίες, μικρά ή μεγάλα ιστορικά και ανέκδοτα γεγονότα, καθώς και μικρά χαριτωμένα επεισόδια της καθημερινότητας του 19ου και του πρώτου μισού του 20ού αιώνα. Ταυτόχρονα, ο επισκέπτης μπορούσε να βρει σημαντικά ανέκδοτα ιστορικά τεκμήρια, όπως η πρώτη απογραφή του πληθυσμού που είχε γίνει στα χρόνια του Όθωνα.
Ανάμεσα στις δεκάδες εργασίες που παρήχθησαν για το Διαδίκτυο ξεχωρίζουν η επιμέλεια της ιστοσελίδας του ΣΕΓΑΣ (www.olympics.segas.gr), κατόπιν εντολής της Γενικής Γραμματείας Ολυμπιακών Αγώνων. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, η ΕΑΜΕ είχε την ευθύνη –κυρίως– για το ιστορικό μέρος της ιστοσελίδας, σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Πατρών.
Επίσης, ασχολήθηκε και με την ιστοσελίδα της Επιτροπής Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων (www. zappeion.gr), όπου, εκτός από την ειδικότερη αναφορά στον συγκεκριμένο φορέα, αναδείχθηκαν και οι ιστορικές διαστάσεις της δημιουργίας και της διαχρονικής εξέλιξης του Ζαππείου Μεγάρου.