1954: Η αντιδεξιά συμμαχία

Στις δημοτικές εκλογές του 1954 θα εμφανιστεί –με ένταση– το φαινόμενο που ζήσαμε έντονα και στα χρόνια της Μεταπολίτευσης: οι «αντιδεξιές συμμαχίες» ή τα «παλλαϊκά μέτωπα», όπως αρεσκόταν να τα ονομάζει η Αριστερά. Το 1954 επρόκειτο για συνεργασία των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενάντια στον «Ελληνικό Συναγερμό», το περίφημο «αντισυναγερμικό μέτωπο», το οποίο λειτούργησε σε όλη την Ελλάδα. O συντηρητικός Τύπος απέδωσε τη δημιουργία του στο ΚΚΕ, ενώ ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι πρόκειται για «νέο ΕΑΜ», τονίζοντας πως είχε πραγματοποιηθεί «η μεγάλη επιδίωξις του ΚΚΕ». Εν πάση περιπτώσει, στην Αθήνα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην των Φιλελευθέρων του Γ. Παπανδρέου, υποστήριξαν την υποψηφιότητα του 59χρονου Παυσανία Κατσώτα, ο οποίος και εκλέχθηκε Δήμαρχος Αθηναίων.
Οκτώ ακόμη άντρες διεκδίκησαν το αξίωμα του Δημάρχου Αθηναίων το 1954: O Κωνσταντίνος Νικολόπουλος, που είχε διαδεχθεί στον δημαρχιακό θώκο τον αποβιώσαντα Κώστα Κοτζιά, ο φιλαθήναιος δημοσιογράφος και πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Νικόλαος Κρανιωτάκης, στο ψηφοδέλτιο του οποίου συμμετείχε και ο ηθοποιός Oρέστης Μακρής, ο Σταμάτιος Μερκούρης, γιος του παλαιού Δημάρχου που είχε ήδη προσχωρήσει στον Ελληνικό Συναγερμό, ο τέως αστυνομικός διευθυντής Δημήτριος Βρανόπουλος, ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κώστας Κιτσίκης και ο προπολεμικός Δήμαρχος Αμβρόσιος Πλυτάς. Επίσης, ο Κωνσταντίνος Νικητέας, πρώην πανίσχυρος γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων και ο γραφικός Φαίδρος Βάμβας.
Το αποτέλεσμα των Αθηνών, σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα σε άλλους Δήμους, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων. O ήδη ασθενής πρωθυπουργός Αλ. Παπάγος εξαπέλυσε κεραυνούς από την κατοικία του στην Εκάλη: «Προειδοποιώ τους ελαχίστους Δημάρχους οίτινες εβασίσθησαν και επί κομμουνιστικών ψήφων, ότι επ’ ουδενί λόγω θα επιτραπεί η μεταβολή των Δήμων εις εστίας πολιτικής δραστηριότητος, ασυμβιβάστου προς τας αρχάς της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως»!
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.