1964: Επεισοδιακός Ρένος Αποστολίδης

Το Σαββατοκύριακο εκείνων των εκλογών έμεινε στην ιστορία για δύο λόγους: α) για την αποχώρηση από τη ζωή του ποιητή, πεζογράφου και κριτικού Κλέωνα Παράσχου και του δημοσιογράφου και λογοτέχνη Γεράσιμου (Μπάμπη) Άννινου και β) για τα προεκλογικά επεισόδια που έγιναν ακόμη και εντός του περιστυλίου της Βουλής. Πρωταγωνιστής ο 40χρονος εκρηκτικός δημοσιογράφος Ρένος Αποστολίδης, ο οποίος ήταν υποψήφιος με τον συνδυασμό του Γ. Πλυτά!
O Ρ. Αποστολίδης πρωτοδίκως καταδικάστηκε σε φυλάκιση 2,5 ετών για διατάραξη συνεδρίασης του Κοινοβουλίου, περιύβριση αρχής, εξύβριση βουλευτών και του πρωθυπουργού με βάση τον περίφημο νόμο 4000 «περί τεντιμποϊσμού»! Ένα χρόνο νωρίτερα ο εκλεκτός συγγραφέας, μόνιμος συντάκτης της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, είχε πολιτευτεί στην Αθήνα.
Πρωτοσέλιδα η εφημερίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έγραφε ότι τα επεισόδια ξεκίνησαν όταν τελείωσε η τελευταία μεγάλη προεκλογική συγκέντρωση του Γ. Πλυτά στην πλατεία Κλαυθμώνος. Τριακόσιοι νεαροί διαδήλωσαν προς τη Βουλή και έφτασαν μέχρι τον προθάλαμό της, πάνω από το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, αλλά και στην πύλη της αίθουσας των συνεδριάσεων, την ώρα που μιλούσε ο Σπ. Μαρκεζίνης για το Κυπριακό. Oι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα υπέρ του απόντος Κ. Καραμανλή, αποδοκιμάζοντας ταυτοχρόνως τον Γ. Παπανδρέου. Και ενώ η Φρουρά της Βουλής εμφανιζόταν ανήμπορη να επιβάλει την τάξη, βουλευτές της Ένωσης Κέντρου βγήκαν από την αίθουσα και άρχισαν να συμπλέκονται με τους διαδηλωτές. Για μισή ώρα ο προθάλαμος μεταβλήθηκε σε πεδίο άγριου ξυλοδαρμού, μέχρις ότου οι διαδηλωτές απωθήθηκαν στα προπύλαια των Παλαιών Ανακτόρων. Στα επεισόδια τραυματίστηκαν ελαφρά δύο βουλευτές της Ένωσης Κέντρου, οι Ι. Τσιριμώκος και Ι. Διαμαντόπουλος, ενώ δάρθηκαν άγρια ορισμένοι διαδηλωτές. Η συνεδρίαση διακόπηκε, για να επαναληφθεί αργότερα με νέα επεισόδια, αυτήν τη φορά εντός της αίθουσας της Βουλής και μεταξύ των βουλευτών.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.