Καταχρήσεις συντάξεων από αετονύχηδες κρατικούς υπαλλήλους
Παλαιά, όσο και το ελληνικό κράτος, είναι η ιστορία με τις «πλαστές» συντάξεις και τα διάφορα κόλπα που εφεύρισκαν οι αετονύχηδες σε διάφορες εποχές. Όπως συνέβη περίπου πριν από 90 χρόνια, όταν αποκαλύφθηκε κατάχρηση ενός εκατομμυρίου δραχμών στο Υπουργείο Υγιεινής και Πρόνοιας με την πλαστογράφηση αποδείξεων. Όλα ξεκίνησαν όταν αυξάνονταν τα παράπονα θυμάτων πολέμου και προσφύγων για την πληρωμή των συντάξεων και των επιδομάτων τους. Έτσι, ξεκίνησε μια απλή έρευνα στα βιβλία του ταμείου του υπουργείου, όπου διαπιστώθηκε ότι οι δικαιούχοι μπορεί να μη λάμβαναν τις συντάξεις τους, αλλά υπήρχαν αποδείξεις που αποδείκνυαν το αντίθετο. Τότε άρχισαν οι υπόνοιες και ανατέθηκε σε έναν οικονομικό επιθεωρητή και έναν ανακριτικό υπάλληλο να ερευνήσουν το θέμα.
Τον Μάρτιο του 1923 η έρευνα έφερε στην επιφάνεια ένα πραγματικό «λαβράκι». Ανακαλύφθηκε κατάχρηση που ξεπερνούσε το 1.000.000 δραχμές, ποσόν τεράστιο για εκείνη την εποχή. Αποκαλύφθηκε ότι ο ταμίας του υπουργείου και τρεις ακόμη υπάλληλοι, ένας στρατιωτικός υποταμίας και δύο επόπτες, είχαν στήσει το μεγάλο κόλπο. Πλαστογραφούσαν τις υπογραφές και τσέπωναν τα επιδόματα και τις συντάξεις πιστεύοντας πως ήλεγχαν με τέτοιον τρόπο το σύστημα ώστε να μην αποκαλυφθεί η απάτη τους. Ακολούθησαν η προφυλάκιση των κατηγορούμενων και η βαριά καταδίκη τους.
Αλλά τα ίδια συνέβησαν και δέκα χρόνια αργότερα, το 1933, όταν αποκαλύφθηκαν καταχρήσεις στην υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου. Και τότε είχε συσταθεί σπείρα ολόκληρη, η οποία φρόντιζε να εισπράττει τις συντάξεις χηρών που δεν βρίσκονταν στη ζωή ή θυμάτων πολέμου που βρίσκονταν στο εξωτερικό. Τις συντάξεις εμφανίζονταν να εισπράττουν φτωχές γυναίκες που στρατολογούνταν από προσφυγικούς συνοικισμούς. Για την υπόθεση αυτή προφυλακίστηκαν και καταδικάστηκαν σε πολυετείς καθείρξεις 17 άτομα και ανάμεσά τους ένας ελεγκτής του Γενικού Λογιστηρίου και ένας τμηματάρχης του Ελεγκτικού Συνεδρίου.