Οι λωποδύτες με τις αγιαστούρες

ΠΑΠΑΣ_ΑΓΙΑΣΤΟΥΡΑΓράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η ατελείωτη εφευρετικότητα των απατεώνων δεν είχε αφήσει αλώβητες και τις εκκλησιαστικές παραδόσεις, όπως ο κατ’ οίκον Αγιασμός των Φώτων. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ακόμη, διάφοροι επιτήδειοι αφού φρόντιζαν να… αυτοχειροτονηθούν ιερείς, διαθέτοντας τη σχετική εμφάνιση και φορώντας ράσο, γύριζαν τα σπίτια κρατώντας αγιαστούρες και εισέπρατταν το σχετικό φιλοδώρημα από εύπιστους χριστιανούς. Κάθε χρόνο η κατάσταση έβαινε από το κακό στο χειρότερο και διάφορα κωμικοτραγικά επεισόδια δημοσιεύονταν στον Τύπο. Όπου έβρισκαν την ευκαιρία, εκτός από το φιλοδώρημα, φρόντιζαν να «ελαφρύνουν» το σπίτι από κάθε εύκολα μεταφερόμενο μικροαντικείμενο.
Tο 1912, η Εκκλησία και ειδικότερα η Αρχιεπισκοπή –τότε Μητρόπολη– Αθηνών αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά. Εξέδωσε εγκύκλιο «νομιμοποίησης» των εφημέριων και των διακόνων των ενοριακών Ναών των Αθηνών και του Πειραιώς. Δηλαδή εκείνοι που έπρεπε να περιέλθουν τις ενορίες τους και θα ήταν πλέον εφοδιασμένοι με στοιχεία που θα αποδείκνυαν ότι αυτοί και μόνον είναι οι πραγματικοί και επίσημοι εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Έφεραν στο στήθος τους μεταλλικό σήμα –ένα είδος καρφίτσας πέτου– το οποίο από τη μία πλευρά εικόνιζε τη βάπτιση του Ιησού Χριστού και από την άλλη το σήμα του Ιερού Συνδέσμου Αθηνών.
Στη σχετική προσπάθεια κλήθηκε να συμμετάσχει και η Αστυνομία της εποχής, η οποία διέθετε την περίφημη για την αγριότητά της Κεντρική Ενωμοτία. Με τον τρόπο αυτό αποκλείστηκαν από το πενταρολόγημα των ημερών των Φώτων οι απατεώνες, αφού δεν διέθεταν το απαραίτητο… σήμα. Ήταν δε ιδιαίτερα λυπηρά τα αποτελέσματα για δύο περιπτώσεις που εντοπίσθηκαν από τα… λαγωνικά στον Πειραιά. Οι δράστες συνελήφθησαν και οδηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις της Κεντρικής Ενωμοτίας, όπου «έσται ο τριγμός και βρυγμός των οδόντων»!

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.