Το χαστούκι στον Αναστάσιο Γεννάδιο που κατέληξε σε μονομαχία

Ο αξιωματικός Ιφικράτης Κοκκίδης.

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Πρωτεύουσα θέση στα πολυσυζητημένα χαστούκια, «κόλαφους» όπως τα ονόμαζαν σε παλαιότερες εποχές, κατέχει αυτό που έριξε ο 29χρονος αξιωματικός Ιφικράτης Κοκκίδης (1833-1922) στον 22χρονο ακόμη Καθηγητή Αναστάσιο Γεννάδιο (1840-1911). Το χαστούκι αυτό συνόδευσε μία από τις πολύκροτες βεντέτες της εποχής αφού οι δύο άνδρες δεν μίλησαν έκτοτε παρά το γεγονός ότι ήταν υποχρεωμένοι να συναντώνται συχνά πυκνά στα μεγάλα σαλόνια και τις δημόσιες πολιτικές και κοινωνικές εκδηλώσεις. Ο μεν Κοκκίδης ως στρατιωτικός μηχανικός συνδέθηκε με μερικά από τα πιο γνωστά κτίρια, όπως της Σχολής Ευελπίδων, και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896, ο δε Γεννάδιος με την πολιτική ζωή της χώρας και τη δημοσιογραφία μέσω της εφημερίδας του «Αθηνά».
Ένα ιδιαίτερα ζεστό απόγευμα του Ιουνίου 1862, ο υπολοχαγός των πυροσβεστών Ιφικράτης Κοκκίδης συνόδευε φιλικό του ζευγάρι στην πλατεία Συντάγματος. Ο Αν. Γεννάδιος, περνώντας ανάμεσά τους, σκούντησε τον υπολοχαγό, ο οποίος του απηύθυνε το ελληνικότατον «δεν βλέπεις ρε;». Τότε ο Καθηγητής, κάνοντας πως δεν γνωρίζει τον πασίγνωστο στη μικρή κοινωνία των Αθηνών αξιωματικό, τον τραβά απ’ το μανίκι και του ζητά να του δώσει τα στοιχεία του. Αντ’ αυτού «ο υπολοχαγός έδωκε αυτώ έναν κόλαφον», όπως έγραψαν οι εφημερίδες. Το ξεγυρισμένο σκαμπίλι ήταν η αφορμή να στείλει τους μάρτυρές του ο Αν. Γεννάδιος στον Ιφ. Κοκκίδη και να τον προσκαλέσει σε μονομαχία.
Η πόλη αναστατώθηκε και οι συζητήσεις άναψαν, ενώ υπήρξαν και εκείνοι που ήθελαν να κερδοσκοπήσουν από το γεγονός της επικαιρότητας βάζοντας στοιχήματα. Τελικά το ραντεβού δόθηκε σε σημείο που φρόντισαν να κρατηθεί μυστικό. Οι μάρτυρες και ένας γιατρός συνόδευσαν τους δύο άνδρες, οι οποίοι μονομάχησαν με πιστόλια, αλλά «ευτυχώς ουδέν απευκταίον συνέβη, αποτυχουσών των βολών».

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.