Το «θαλασσοπλάνον» Αρνιώτη
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
Στις 6 Δεκεμβρίου 1910, εκατοντάδες Αθηναίοι κατέβηκαν στο Φάληρο για να απολαύσουν το «θαλασσοπλάνον» ενός περίφημου τύπου του θεάματος, του Λεωνίδα Αρνιώτη. Επρόκειτο για ελληνικότατη προσπάθεια δημιουργίας υδροπλάνου, το οποίο μάλιστα κατόρθωσε να παραμείνει και να κινηθεί στην επιφάνεια της θαλάσσης για έξι ολόκληρα λεπτά. Η επίδειξη έγινε κοντά στο «Ακταίον», το πολυτελές και κοσμικό ξενοδοχείο του Φαλήρου, παρουσία μάλιστα εκπροσώπων της Κυβέρνησης! Εννοείται πως οι θεατές κατέβαλαν και το ανάλογο εισιτήριο «διά να ίδουν τον Αρνιώτη θαλασσοδρομούντα».
Ο αθεόφοβος εκείνος τύπος, δύο χρόνια αργότερα (1912), καλούσε τον κόσμο να δει την προσγείωση δύο αεροπλάνων στην περιοχή του Γουδή. Το θέαμα έσπευσε να δει και ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος με τον εύελπι γιο του. Τα αεροπλάνα όμως δεν προσγειώθηκαν ποτέ και έκπληκτος ο Πρωθυπουργός πληροφορείτο ότι ο Αρνιώτης είχε τοποθετήσει στη γέφυρα προς του Γουδή υπάλληλο που εισέπραττε εισιτήριο. Έφυγε λοιπόν δυσαρεστημένος δίνοντας εντολή να επιστραφούν τα χρήματα.
Πάντως, ο Αρνιώτης έβαλε τη σφραγίδα του στα δημόσια θεάματα, δημιουργώντας (1904) τον περίφημο «Κήπο του Αρνιώτου» στην οδό Ακαδημίας, εκεί όπου σήμερα βρίσκεται η Λυρική Σκηνή. Προσέφερε λαϊκά θεάματα, όπως «θίασοι ποικιλιών», «Καραγκιόζης», αλλά και θίασος με εκπαιδευμένα σκυλιά που έκαναν εντυπωσιακά νούμερα. Στο οικόπεδο αυτό ανεγέρθηκε το 1916 το Θέατρο «Ολύμπια», το οποίο λειτουργούσε ως θερινό τουλάχιστον από το 1914.