Ο φιλόσοφος Διογένης στα αγγλικά δικαστήρια

Ο Διογένης μπροστά στο άγαλμα της Θέτιδος. G. POILLEUX – SAINT -ANGE, τέλη 19ου αιώνος.

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Ο Ορέστης Σινανίδης ήταν «δόκτωρ των Αθηνών και των Παρισίων», όπως έγραφαν οι κάρτες του. Εγκατεστημένος και πολιτογραφημένος στην Αγγλία, είχε ιδρύσει στο Λονδίνο ένα Ινστιτούτο Καλλονής στα μέσα της δεκαετίας του 1920. Ακολουθώντας τις ελληνικότατες συνήθειες, είχε προσθέσει στην επιγραφή του Ινστιτούτου του τη φράση «Η νεάζουσα εμφάνισις είναι κοινωνική ανάγκη και όχι πολυτέλεια».
Ύστερα από μερικούς μήνες ένα άλλος δόκτωρ, ο αυθεντικός Λονδρέζος Αμποτ Μπράουν, ίδρυσε επίσης ένα Ινστιτούτο Καλλονής σε άλλη συνοικία υπό τον τίτλο «Οίκος Κοσμέο», ενώ από κάτω είχε προσθέσει τη φράση «Η Καλλονή δεν είναι πολυτέλεια αλλά ανάγκη κοινωνική». Ήταν οφθαλμοφανές πως ο Άγγλος είχε ζηλέψει την επιτυχία του Έλληνα συναδέλφου του και προσπαθούσε να τον αντιγράψει. Αλλά και ο Σινανίδης δεν το έβαζε κάτω. Έσπευσε να σύρει στα δικαστήρια τον συνάδελφό του κατηγορώντας τον πως του έκλεψε τη φράση που αποτελούσε το διακριτικό του Ινστιτούτου του.
Στη δίκη ο Έλληνας ισχυρίσθηκε πως είχε δανεισθεί τη φράση από τον… Διογένη! Ο Μπράουν υποστήριξε τότε ότι και αυτός μπορούσε να μεταχειρισθεί την ίδια φράση, διότι το Ινστιτούτο του είχε τον ελληνικό τίτλο «Κοσμέο» (Κοσμώ) με τη σημασία –όπως είπε– του «στολίζω». Ωστόσο, ο δικαστής Χούμφρενς αμφισβήτησε εντόνως πως ο Διογένης είχε ασχοληθεί με τον εξωραϊσμό των ηλικιωμένων κυριών. Ώρες ολόκληρες σπατάλησε το δικαστήριο για να λύσει το πρόβλημα εάν ο Διογένης –πέραν του φαναριού του– είχε ασχοληθεί και με το γυναικείο κάλλος. Κάθε πλευρά κατέθετε τους δικούς της ισχυρισμούς διεκδικώντας για λογαριασμό της τη φράση που απέδιδαν στον Διογένη.
Πάντως, στο τέλος ο δικαστής δεν αποδέχθηκε τα περί Διογένη, αποδίδοντας την πρωτοτυπία της φράσης στον Σινανίδη και καταδικάζοντας τον Μπράουν στο συμβολικό πρόστιμο του ενός σελινιού!

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.