Η αθλιότητα της οδού Ερμού και η αντίδραση του Κατσικαπή

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η οδός Ερμού, από την πλατεία Μοναστηρακίου μέχρι το Θησείου και ακόμη παρακάτω παρουσίαζε άθλια εικόνα το 1862. Λόγω των έργων που γίνονταν για την τοποθέτηση των πρώτων σωλήνων και των φαναριών του Γκαζιού, ο δρόμος ήταν σκαμμένος και είχε καταστεί σχεδόν αδιάβατος. Η κατάσταση φαίνεται πως ήταν τόσο αρνητική ώστε οι εφημερίδες εξαπέλυσαν οξύτατες επιθέσεις εναντίον του νομάρχη, του δημάρχου, των υπουργών, της αστυνομίας και πάσης φύσεως αρμοδίους. Μέχρι που έφθασαν στο σημείο να απευθύνουν έκκληση στον Όθωνα και την Αμαλία «να διαβαίνωσιν επί μίαν συνέχειαν εβδομάδα από την οδόν Ερμού δια να βιασθή η αρμοδία αρχή να τον επισκευάση, άλλως αμφιβάλλομεν αν θα επέλθη ταχεία διόρθωσις»!
«Τοιούτος ελεεινός δρόμος και εις αυτόν τον Δήμον του Κατσικαπή δεν υπάρχει», έγραψε το καλοκαίρι του 1862 μια αθηναϊκή εφημερίδα, η οποία κατήγγελλε τον Δήμο Αθηναίων που επέτρεπε να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Η αναφορά αυτή προκάλεσε την αντίδραση του φουστανελοφόρου Δημάρχου Τολοφώνος Κατσικαπή, της οικογένειας των αγωνιστών της Επανάστασης που εκπροσώπησε την πατρίδα του, την Βιτρινίτσα και γενικότερα την Δωρίδα σε εθνοσυνελεύσεις και πολλές βουλευτικές περιόδους. Εκπροσωπούσε τη γενιά της Επανάστασης, διατηρούσε τα παραδοσιακά χαρακτηριστικά και τον αψύ χαρακτήρα του. Υπήρξε ένας από τους αγαπημένους τύπους της πρωτεύουσας, τον οποίο τίμησε στα έμμετρά του και ο Γεώργιος Σουρής.
Ο Κατσικαπής δεν άφησε την αναφορά της εφημερίδας στο όνομά του να «πέσει χάμω». Ούτε αντέδρασε με εκνευρισμό ή τραχύτητα που θα άρμοζε στον χαρακτήρα του. Έσπευσε να διαμαρτυρηθεί στην εφημερίδα για το δημοσίευμα λέγοντας πως «δεν καταδέχεται να έχη δρόμον τοιούτον εις τον Δήμον του οποίου προΐσταται» προκαλώντας έτσι φαιδρά σχόλια για τον Δήμαρχο και τον Δήμο Αθηναίων!

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.