H «έξοχος λεωφόρος Φωκίωνος Νέγρη» και οι συναθροίσεις των κατοίκων της Κυψέλης

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η Κυψέλη ήταν ένα από τα σημαντικότερα παραδείγματα συνοικίας στην οποία τα έργα υποδομής και καλλωπισμού ενίσχυσαν καθοριστικά την ανάπτυξη της τοπικής αγοράς. Σχηματιζόταν η «έξοχος λεωφόρος Φωκίωνος Νέγρη», η οποία θεωρούνταν «ένα αληθινό ευρωπαϊκό βουλεβάρτο», ανοίγοντας τους ορίζοντες της συνοικίας και δίνοντας έναν αέρα πολιτισμού. Η νέα λεωφόρος, αληθινό στολίδι, έγινε κέντρο χαράς για μικρούς και μεγάλους. Τα παγκάκια ανέκτησαν την παλαιά τους αίγλη, φιλοξενώντας παρέες κοριτσιών και αγοριών, αλλά και ολόκληρες οικογένειες. Αναζητούσαν την ησυχία κάτω από τα ολόδροσα δέντρα και στα φουντωμένα πυκνά λουλούδια. Από το απόγευμα μέχρι τα μεσάνυχτα και ακόμη περισσότερο, το πάρκο ―που για την εποχή του φάνταζε απέραντο― ήταν γεμάτο ζωή και δροσιζόταν από τις περιποιημένες δεξαμενές του.
Η Φωκίωνος Νέγρη ήταν ο «προθάλαμος» της περιοχής. Φυσικό ήταν να ενισχυθεί και το κέντρο της, δηλαδή η μεγάλη πλατεία. Εκεί απλώθηκαν με άνεση τα κέντρα της περιοχής. Εστιατόρια, ταβέρνες, μπιραρίες, ζαχαροπλαστεία και καφενεία έστηναν κάθε βράδυ σειρές ατελείωτες με καθίσματα. Συνέρρεαν λοιπόν οι Κυψελιώτες συν γυναιξί και τέκνοις για να δροσιστούν. Η μουσική ανταποκρινόταν σε κάθε προτίμηση, διασκεδάζοντας τους θαμώνες, χάρη στα πολυάριθμα ραδιόφωνα με τα οποία είχαν… εξοπλιστεί τα διάφορα κέντρα. Και δεν ήταν λίγα τα κέντρα αυτά, που λειτουργούσαν κάτω από άπλετο φως μέχρι τις 2 ή και τις 3 μετά τα μεσάνυχτα.
Ανάμεσά τους ξεχώριζε η ταβέρνα του Δ. Κοράκη ανεβασμένη στο ύψωμα που σχηματιζόταν επάνω ακριβώς από το τέρμα του τραμ. Διακρινόταν για τις «κοσμικές» εμφανίσεις που σημειώνονταν τις νυκτερινές ώρες. Στο ίδιο ύψωμα και ο «Ταΰγετος» του Δ. Μπουκουβάλα, ο οποίος δεν είχε τις ίδιες αξιώσεις ως κέντρο αναψυχής, αλλά είχε την αμέριστη υποστήριξη της νεολαίας.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.