Η πρώτη οργανωμένη δημόσια φωταγώγηση της πόλης των Αθηνών

AΘHNA_1845του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά .

Δημόσιος φωτισμός της πόλης των Αθηνών στη διάρκεια της οθωμανικής περιόδου, αλλά και στα πρώτα χρόνια της Aπελευθέρωσης δεν υπήρξε. Με το σουρούπωμα, το απόλυτο σκοτάδι σκέπαζε την πόλη και οι δρόμοι ήταν πλέον αδιάβατοι για τους κατοίκους που κρατούσαν φανάρια ή πυρσούς αναμμένους για να κάνουν τις διαδρομές τους, ιδίως τις ημέρες που δεν υπήρχε πανσέληνος. Η πρώτη οργανωμένη απόπειρα δημόσιου φωτισμού αποφασίστηκε να οργανωθεί από τη Δημογεροντία Αθηνών, επ’ ευκαιρία του χαρμόσυνου γεγονότος της αφίξεως του βασιλιά Όθωνα στην πρωτεύουσα.
Το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου 1833, ημέρα άφιξης και διαμονής του βασιλιά στην Αθήνα, οι τοπικές αρχές, θέλοντας να δώσουν εορταστικό τόνο στην πόλη, αποφάσισαν να φωταγωγήσουν το μνημείο της Ακρόπολης ολόκληρη τη νύχτα.
Mε τέλειο σχεδιασμό, οι Αθηναίοι πολίτες άναψαν, σε επιλεγμένα σημεία, τεράστιες φωτιές γύρω από τον ιστορικό αυτό χώρο, φωτίζοντας τον Παρθενώνα, τις Καρυάτιδες και τα Προπύλαια. Οι φωτιές έκαιγαν ολόκληρη τη νύχτα και το μνημείο ήταν ορατό όχι μόνο από την πόλη, αλλά και από όλα τα γειτονικά χωριά του Λεκανοπεδίου.
Οι κάτοικοι των Aθηνών, ενθουσιασμένοι από το θέαμα, ενίσχυσαν τη βραδιά, ακολουθώντας όλοι τους την προτροπή της Δημογεροντίας να τοποθετήσουν στις αυλές τους και σε ορατά σημεία καντήλια αναμμένα που έκαιγαν ελαιόλαδο, για να φωτίσουν την πόλη, δηλώνοντας «παρών» πλέον στον επίσημο εορτασμό του ερχομού του βασιλιά Όθωνα στην ελεύθερη Αθήνα, πρωτεύουσα της Ελλάδος.
Οι εκδηλώσεις το βράδυ της 1ης Δεκεμβρίου έμειναν βαθιά χαραγμένες στη μνήμη των κατοίκων, ενθουσίασαν τον βασιλιά, τη συνοδεία του και την Kυβέρνηση, οι οποίοι συνεχάρηκαν όλους τους διοργανωτές αλλά και τον αθηναϊκό λαό που πρόθυμα συμμετείχε ενεργά στην εκδήλωση του φωτισμού της πόλης.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.