Η κουμπουριά του εκδότη Βλ. Γαβριηλίδη και ο θανάσιμος τραυματισμός ενός Γάλλου ανταποκριτή

ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΗΣΓράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Ο πασίγνωστος Βλάσης Γαβριηλίδης (1848-1920), εκδότης του «ΜΗ ΧΑΝΕΣΑΙ» και αργότερα της εφημερίδας «ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ» γνώρισε πολλές περιπέτειες στη μακρά δημοσιογραφική ζωή του. Μία από τις σημαντικότερες συνέβη στα μέσα της δεκαετίας 1880. Στην εφημερίδα του είχε δημοσιευθεί μία είδηση που αφορούσε οικογενειακή υπόθεση κάποιου Λιακάκου. Ο τελευταίος, ως Μανιάτης, θεωρούσε πως πρέπει να εκδικηθεί τον Γαβριηλίδη. Του έστησε καρτέρι έξω από την εφημερίδα και τον άρχισε στις μαγκουριές!
Ο Γαβριηλίδης όμως οπλοφορούσε. Για να προστατευθεί, τράβηξε το κουμπούρι και πυροβόλησε. Αλλά η σφαίρα, αντί να βρει τον Λιακάκο, πέτυχε στο στήθος έναν περαστικό. Ήταν ένας συνάδελφός του, ο Γάλλος ανταποκριτής Ναπολέων ντε Λογγύ, που τραυματίσθηκε θανάσιμα! Απεβίωσε δε λίγες ημέρες αργότερα, ενώ ο Γαβριηλίδης προφυλακίστηκε και προσπάθησε να προσπεράσει την περιπέτεια αυτή με όσο το δυνατόν λιγότερες επιπτώσεις. Η απροσδόκητη αναποδιά τού προκάλεσε σειρά νομικών και οικονομικών προβλημάτων.
Όσο για τις μαγκουριές, υπήρξαν εφημερίδες που έγραφαν πως «ελλείψει συνταγματικής κατοχυρώσεως, απέμενε το μόνον αμυντικόν όπλον των θιγομένων από την ασυδοσίαν των εφημερίδων»! Αυτή βεβαίως δεν ήταν η τελευταία περιπέτεια του Βλ. Γαβριηλίδη, ο οποίος συνέχισε με καυστικότητα να ελέγχει την εξουσία. Σε άλλη περίπτωση, όταν υποστήριξε τη μετάφραση των Ευαγγελίων στη δημοτική γλώσσα, εξοργισμένοι διαδηλωτές και όχλος κατέστρεψαν τις υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εφημερίδας του. Επίσης, είναι γνωστό ότι δεν δίστασε να διαρρήξει τις σχέσεις του ακόμη και με τον Χαρίλαο Τρικούπη, τον οποίο μέχρι το 1890 υποστήριζε με φανατισμό.
Πάντως, μέχρι το τέλος της ζωής του απέφευγε να αναφερθεί στο γεγονός της άδικης απώλειας της ζωής του συναδέλφου του. Οικειοθελώς και χωρίς να δίνει δημοσιότητα, φρόντισε επί πολλά χρόνια να καλύπτει τις ανάγκες επιβίωσης της οικογένειας του Γάλλου ανταποκριτή.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.