Αλκιβιάδης Γκέσκος – Αχιλλέας Γκέσκος

Ο Αχιλλέας Γκέσκος γεννήθηκε το 1946 στον Βόλο. Τελείωσε την Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται στον Βόλο ως δικηγόρος. Ζωγραφίζει από τα νεανικά του χρόνια.  Τα έργα του είναι υδατογραφίες, παστέλ, σχέδια, ακρυλικά και ελαιογραφίες σε καμβά που αποτελούν το μεγαλύτερο κομμάτι του έργου του. Το 1990 γίνεται η πρώτη του έκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο του Βόλου. Αυτή είναι η δεύτερη έκθεσή του, που διοργανώνεται στο «Κτίριο Στρεφτάρη» από τον « Καλλιτεχνικό Οργανισμό Δήμου Βόλου».

Η σχέση του Α. Γκέσκου με την τέχνη ξεκινά μέσα στο άμεσο, οικογενειακό του περιβάλλον και από τα νεανικά του χρόνια ασχολείται με τη ζωγραφική. Οι επιρροές του πηγάζουν από το έργο των μεγάλων ζωγράφων που σημάδεψαν το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα. Η ελευθερία στο σχέδιο, οι χρωματικές εντάσεις και η αφαίρεση που χαρακτηρίζουν το έργο των ιμπρεσιονιστών, εξπρεσιονιστών, πάσης φύσεως αφαιρετικών, κυβιστών και φωβιστών ζωγράφων αυτής της περιόδου, τον ενέπνευσαν και τον καθοδήγησαν στο να εκφράσει την ψυχική του διάθεση σε κάθε πίνακα.

Έχοντας ως αναφορά τους μεγάλους κολορίστες και περισσότερο την χρωματική και συνθετική ένταση των έργων ενός καλλιτέχνη-ορόσημου της σύγχρονης τέχνης, του Βικέντιου Βάν Γκόγκ, ο ζωγράφος επιμένοντας στο τοπίο, μεταλλάσσει με διαφορετικά εκφραστικά μέσα, ανάλογα της οπτικής του ή της ψυχικής του κατάστασης μιας συγκεκριμένης γι’αυτόν στιγμής, τα θεματικά στοιχεία-κλειδιά, που έρχονται και επανέρχονται στο έργο του. Έτσι η ζωγραφική πράξη γίνεται μια περιπέτεια με συνεχείς εναλλαγές και με πέραν του αναμενόμενου αποτέλεσμα.

Ο ζωγράφος Α. Γκέσκος τολμά κυρίως με την δύναμη του χρώματος και η αδρή του πινελιά δηλώνει έντονη εκφραστικότητα. Στο σύνολο της δημιουργίας του συνυπάρχουν 2 τάσεις, αντιθετικές, η μια, που ποσοτικά υπερτερεί και τον χαρακτηρίζει με τα πιο εξπρεσιονιστικά και χρωματικά έργα και η άλλη με έργα «εκλογικευμένα», όπου κυριαρχεί το σχέδιο και η γεωμετρικοποίηση ή η κυβιστική απόδοση της φόρμας.

Με φυσικές επιδράσεις αλλά και συνειδητές επιλογές στοιχείων της μοντέρνας τέχνης ο ζωγράφος διερευνά τον ζωγραφικό χώρο και τις προσωπικές του εκφραστικές δυνατότητες. Για τον ίδιο η ζωγραφική δεν είναι πάρεργο αλλά καθημερινή ανάγκη και έκφραση. Είναι σίγουρο πως η δημιουργική του ανησυχία και τόλμη θα τον κατευθύνει συνεχώς σε νέους δρόμους έκφρασης.

Από τα έργα που παρουσιάζονται σήμερα, εκείνα με χρώματα παστέλ έγιναν στα τελευταία χρόνια και αποτίουν φόρο τιμής στην αισιοδοξία και την αγάπη για τη φύση, μέσα από την ελευθερία του σχεδίου και τη δύναμη του χρώματος. Άλλα με ακρυλικά χρώματα έγιναν στις αρχές του 2012 και αποτέλεσαν ανάγκη αποτύπωσης των συναισθημάτων που τον διακατείχαν την τελευταία αυτή περίοδο. Τα υπόλοιπα, οι ελαιογραφίες , αποτυπώνουν μία πορεία αναζητήσεων σε προγενέστερες χρονικές περιόδους. Οι πίνακες του σε καμβά με ακρυλικά χρώματα που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια αποτελούν την πρώτη του προσπάθεια να εκφρασθεί «καλλιτεχνικά».

 

ΕΚΘΕΣΕΙΣ:

1966. Ομαδική στην Αμερικανική Ένωση στην Αθήνα

1990. Ατομική στο Γαλλικό Ινστιτούτο Βόλου

1998. Ατομική. Καλλιτεχνικός Οργανισμός Δήμου Βόλου στο Κτίριο Στρεφτάρη

2001 Ομαδική. Καλλιτεχνικός Οργανισμός του Δήμου Βόλου στην αίθουσα του κτιρίου Τζόρτζιο ντε Κρίκο.

2004. Ατομική. Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Νέας Ιωνίας, Μεταξουργείο.

2006. Ομαδική έκθεση στο νέο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Νέας Ιωνίας.

2011 Ατομική. Εκθεσιακός χώρος ΧΑΡΤΑ. Βόλος.

Ο Αλκιβιάδης Γκέσκος γεννήθηκε στο Βόλο το 1979, όπου εργάζεται ως δικηγόρος. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και τη Νομική του U. C. E. ( Uuniversity of Central England ) στο Μπέρμινχαμ. Μεγαλωμένος σε καλλιτεχνικό περιβάλλον ζωγραφίζει από παιδί. Τα έργα που παρουσιάζονται σήμερα είναι πίνακες σε καμβά με ακρυλικά χρώματα, που έγιναν τα δύο τελευταία χρόνια και αποτελούν την πρώτη προσπάθεια να εκφρασθεί, όπως λέει ο ίδιος ο ίδιος ο καλλιτέχνης.