H δράση του I. Xρυσάφη στον αθλητισμό και η ίδρυση της Γυμναστικής Aκαδημίας

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.

Μια μεγάλη προσωπικότητα, ένας σπουδαίος Έλληνας που άφησε ανεξίτηλα σημάδια στον παγκόσμιο αθλητισμό, ο Ιωάννης Χρυσάφης, έφευγε από τη ζωή τον Οκτώβριο του 1932. Θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης αθλητικής ιδεολογίας και εκ των πρωτεργατών του Ολυμπισμού. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1873 και σπούδασε Φυσική και Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και Γυμναστική δίπλα στον Ιωάννη Φωκιανό.

Συμμετείχε στον ατυχή πόλεμο του 1897 ως εθελοντής και οραματίστηκε τη μεταρρύθμιση του γυμναστικού συστήματος και την αλλαγή της κατευθύνσεως της σωματικής αγωγής στην Ελλάδα, μέσω της κατάργησης του γερμανοελβετικού συστήματος και της εισαγωγής του σουηδικού, του οποίου υπήρξε υπέρμαχος. Οι ιδέες του, παρόλο που αρχικά θεωρήθηκαν νεωτεριστικές και απορρίφθηκαν, τελικά υιοθετήθηκαν από τον υπουργό Παιδείας Σ. Στάη το 1909, σηματοδοτώντας έτσι την εξέλιξη της ελληνικής γυμναστικής.

Πρωτεργάτης στη δημιουργία του ΣΕΓΑΣ, υπήρξε στενός συνεργάτης του Ελευθερίου Βενιζέλου και του Γεωργίου Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Παιδείας και εκπροσώπησε την Ελλάδα σε δεκάδες αθλητικά συνέδρια του εξωτερικού. Παρέμεινε επίσης επί 29 έτη στο Δημόσιο ως επιθεωρητής γυμναστικής, γενικός επιθεωρητής και διευθυντής του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας. Οι πολιτικές όμως αναταραχές συχνά διέκοπταν τη δραστηριότητά του.

Προς το τέλος της ζωής του επιδόθηκε στην αναδιοργάνωση της γυμναστικής, συντάσσοντας νέο νόμο με τον οποίο ίδρυσε τη Γυμναστική Ακαδημία, ένα σύγχρονο επιστημονικό ίδρυμα για την εκπαίδευση ειδικευμένου προσωπικού.

Σύμβουλος επί πολλά έτη των ανώτατων αθλητικών φορέων, ήταν πολύγλωσσος και μετέφρασε βιβλία από σκανδιναβικές γλώσσες. Μνημειώδης είναι η ιστορική καταγραφή που παρουσίασε στο βιβλίο του «Οι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Διεθνείς Αγώνες» (1930). Ο θάνατός δεν του επέτρεψε να δει την ιδέα του για την καθιέρωση Κλασικών ελληνικών αγώνων στην Αθήνα να υλοποιείται.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.