Έκλεψαν το κουδούνι του Προέδρου της Βουλής
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς
«Εκλάπη ο προεδρικός κώδων»! Η είδηση έπεσε σαν αστραπή στη μικρή αθηναϊκή κοινωνία τον Αύγουστο του 1895. Ο διευθυντής της Βουλής ανακοίνωσε πως «εκλάπη ο περιλάλητος κώδων, τον οποίον είχεν εξ Ευρώπης κομίσει ο κ. Βουδούρης». Ατέλειωτες ήταν οι συζητήσεις που είχαν γίνει όταν ο Βασίλειος Βουδούρης ως Πρόεδρος της Βουλής (1892-1895) έφερε το νέο κουδούνι που χρησίμευε για να επαναφέρει στην τάξη τους άτακτους και συχνά διαπληκτιζόμενους βουλευτές. Έκλεψαν ακόμη και το υφασμάτινο κάλυμμά του. Το γεγονός πήρε διαστάσεις, έγινε καταγγελία στην Αστυνομία και την Εισαγγελία και άρχισε το κυνηγητό για την ανακάλυψη του δράστη.
Όπως ήταν αναμενόμενο άρχισαν και οι αστεϊσμοί από τις εφημερίδες. «Μέχρι και το κουδούνι της Βουλής έκλεψαν οι βουλευτές» έγραφε η μία, «αχ και πως θα συνεδριάζη το σώμα» σχολίαζε η άλλη. Τα μάτια όλων στράφηκαν σε έναν πρώην Κρητικό υπάλληλο, ο οποίος είχε ήδη ταξιδέψει στο νησί του. Οι εικασίες τον ήθελαν να δωρίζει το κουδούνι «εξ υπερμέτρου φιλοπατρίας εις την Κρητικήν Βουλήν». Όταν αποδείχθηκε αθώος, συνελήφθη άλλος υπάλληλος, ο Ιωάννης Επισκοπίδης, ο οποίος σύντομα απολύθηκε αφού αποδείχθηκε η αθωότητά του.
«Ο ένοχος δεν ανεκαλύφθη εισέτι, εν τούτοις καταβάλλεται μεγάλη φροντίς», έγραφαν οι εφημερίδες, ενώ με την υπόθεση ασχολούνταν περισσότεροι από 32 άνδρες της αστυνομίας, καθώς και τέσσερις ανώτατοι αξιωματικοί του Στρατού. Είδε κι απόειδε ο Πρόεδρος της Βουλής πως οι έρευνες πήγαιναν από το κακό στο χειρότερο και έσπευσε να παραγγείλει νέο κουδούνι, το οποίο έφθασε από το Παρίσι στα τέλη Νοεμβρίου. «Ο κώδων ούτος είναι καθ’ όλα όμοιος με τον κλαπέντα», έγραφαν οι εφημερίδες προσθέτοντας πως κόστισε 180 χρυσά φράγκα. Πάντως ο κλέφτης του κουδουνιού δεν βρέθηκε!