Διάλεξη με θέμα «Εργαστήριο τήξεως μεταλλεύματος στο “Αρύ” Λαυρεωτικής»
Την Δευτέρα 26 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 18:30 συνεχίζεται στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία ο κύκλος διαλέξεων και συζητήσεων των ειδικών (τεχνικών και αρχαιολόγων) για τις αρχαίες τεχνολογίες υπό την αιγίδα της Εταιρείας Μελέτης της Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας (ΕΜΑΕΤ). Την διάλεξη θα δώσει η Δρ. Αρχαιολόγος, κ. Κωνσταντίνα Τσάιμου με τίτλο:
«Εργαστήριο τήξεως μεταλλεύματος στο “Αρύ” Λαυρεωτικής»
Η κ. Τσάιμου είναι δόκτωρ της αρχαιολογίας, καθηγήτρια ΕΜΠ, στον Τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών ΕΜΠ, με αντικείμενο: «Ιστορία της Μεταλλευτικής και Μεταλλουργίας». Μετεκπαιδεύτηκεστο Πανεπιστήμιο της Γάνδης τουΒελγίου, στο Laboratoire d’ Archeologie des Metaux στο Νασύ της Γαλλίας, καθώς και στο εργαστήριο του Μουσείου του Λούβρου. Είναι διευθύντρια των ανασκαφών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του ΕΜΠ, σε αρχαίες μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εγκαταστάσειςστην περιοχή της Λαυρεωτική και μέλος της ομάδας των συνεργατών της ανασκαφής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κάτω Βασιλική Αιτωλίας και στο Μαύρικα Αγρινίου με διευθυντή των ανασκαφών καθ. κ. Αθ. Παλιούρα. Έχει κάνει πολλές διαλέξεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό , πλήθος δημοσιεύεων και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες.
Η ΕΜΑΕΤ είναι μια επιστημονική εταιρεία, που ιδρύθηκε το 1993, με σκοπό να καλλιεργήσει την επιστημονική έρευνα και να διαδώσει τις ιστορικές γνώσεις γύρω απo τα τεχνολογικά επιτεύγματα των Αρχαίων Ελλήνων, μέχρι και το Βυζάντιο. Οργανώνει ανοικτές για το κοινό επιστημονικές συνεδριάσεις, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και ταινιών, καθώς και αρχαιογνωστικές επισκέψεις τεχνολογικού ενδιαφέροντος, ειδικά σεμινάρια για διάφορες ομάδες (εκπαιδευτικών, φοιτητών κλπ), εκθέσεις και διεθνή Συνέδρια, ειδικώς για την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία. Πρόεδρος και ιδρυτής της ΕΜΑΕΤ είναι ο ομότιμος καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου Θεοδόσιος Τάσιος, πολιτικός μηχανικός, ο οποίος έθεσε τα θεμέλια στην έρευνα της αρχαίας τεχνολογίας στην Ελλάδα, αξιοποιώντας όλα τα ανασκαφικά ή άλλα αρχαιολογικά δεδομένα, με κορυφαίο παράδειγμα τον λεγόμενο μηχανισμό των Αντικυθήρων που βρίσκεται στο Εθνικό Μουσείο.
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, Ι. Παπαρρηγοπούλου 7, Πλατεία Κλαυθμώνος, Αθήνα.
Είσοδος δωρεάν με δελτία προτεραιότητας, τα οποία διανέμονται από τις 17:30 της ίδιας ημέρας, έως εξαντλήσεως των διαθεσίμων θέσεων.