90 Xρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Επιστροφή στη Σμύρνη

Στο πλαίσιο της συμπλήρωσης φέτος 90 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών, η Ένωσις Σμυρναίων και οι εκδόσεις Κέδρος διοργανώνουν ειδική θεματική Ημερίδα και Έκθεση για τη μεγαλύτερη εθνική συμφορά στην ιστορία του σύγχρονου Ελληνισμού. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2012 στις 6.30 το απόγευμα με ελεύθερη είσοδο στους χώρους του Μουσείου στην Πλατεία Κλαυθμώνος (Παπαρρηγοπούλου 5-7).

Αφορμή η ομώνυμη μυθιστορηματική τριλογία του Ευάγγελου Μαυρουδή που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κέδρος.

Στην Ημερίδα, με τίτλο «Κερδισμένες Μάχες, Χαμένος Πόλεμος: Ζητήματα Στρατηγικής και Τακτικής των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922» θα εξεταστούν η στρατηγική του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία. Θα μιλήσουν ο αντιστράτηγος ε.α. Γεώργιος Λιάκουρης για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ξηρά, ο αντιναύαρχος ε.α. Ιωάννης Παλούμπης για τις αεροπορικές επιχειρήσεις, καθώς και για τις επιχειρήσεις του Πολεμικού Ναυτικού, και ο πλοίαρχος (ΥΓ) Αριστείδης Διαμαντής για το Υγειονομικό κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία 1919-1922. Τις ομιλίες θα συντονίσει ο πρόεδρος της Ενώσεως Σμυρναίων, αντιστράτηγος Ευάγγελος Τσίρκας.

Τον δημιουργό του έργου «Επιστροφή στη Σμύρνη», Ευάγγελο Μαυρουδή, και τη ζωγράφο Σταυρούλα Βελισσαροπούλου, της οποίας τα έργα-σκίτσα που πλαισίωσαν την τριλογία θα προβληθούν στην έκθεση, θα παρουσιάσουν ο πρόεδρος του Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, Αντώνιος Βογιατζής, και η διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών, Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη. Για την τριλογία θα μιλήσει η καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών Ερασμία-Λουίζα Σταυροπούλου-Αλεξίου.

Θα ακολουθήσει ξενάγηση στον χώρο της Έκθεσης. Η ‘Εκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 8 Οκτωβρίου 2012.

 

Ωράριο λειτουργίας: ΔευτέραΠαρασκευή 09:00-16:00 | ΣάββατοΚυριακή 10:00-15:00 | Τρίτη Κλειστά.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.