Η μεγάλη ιστορία ενός μικρού δρόμου

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η ανακοίνωση των μέτρων για την ανάπλαση της πλατείας Θεάτρου, η οποία βρίσκεται πίσω από την Αγορά των Αθηνών και την οποία οι αρμόδιοι ευελπιστούν να μετατρέψουν σε «κρυμμένο κήπο», φέρνει στην επικαιρότητα την ιστορία του φερώνυμου δρομίσκου, της οδού «Θεάτρου». Λόγω της θέσης το δρομάκι αυτό απασχόλησε ιδιαίτερα τη διοικητική μηχανή. Εν μέσω εξαιρετικών εθνικών και πολιτικών συνθηκών, από το 1863 έως το 1867 εκδόθηκε Θέσπισμα αλλά και Βασιλικό Διάταγμα για το πλάτος του δρομίσκου! Στις αρχές του 20ού αιώνα έχει αποκρυσταλλωθεί ο κοινωνικο-οικονομικός χαρακτήρας της οδού στην οποία ζουν ή εργάζονται 25 πρόσωπα-οικογένειες. Ως προς τις χρήσεις συναντούμε ένα οινοπωλείο, ένα καφενείο, ένα καρβουνάδικο, ένα αρβυλοποιείο, και ανάμεσα στους κατοίκους πέντε χήρες, δυο υπαλλήλους της Εθνικής Τραπέζης και διάφορους επαγγελματίες.
Πρέπει δε να αποκατασταθεί και η ονομασία της μικρής οδού. Ήδη από τον 19ο αιώνα αποκαλείτο οδός ΘΕΑΤΡΟΥ, φέροντας το ιστορικό βάρος της παρουσίας του πρώτου θεάτρου, το οποίο εν τω μεταξύ κατεδαφίστηκε αφήνοντας πίσω του πλούσιες αναμνήσεις. Το 1930, όταν η πόλη είχε πλέον και άλλα όμορφα θέατρα το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αθηναίων θέλησε να παραδώσει τη μνήμη εκείνου του πρώτου θεάτρου στις επόμενες γενιές. Έτσι ο Δήμαρχος Αθηναίων Σπύρος Μερκούρης τόνιζε πως «η μικρά οδός η άγουσα από της οδού Σωκράτους εις το παλαιόν Θέατρον “Μπούκουρα” ονομάζεται οδός Θεάτρου, ονομασία ήτις ουδέν υποδηλοί ενώ έδει να ονομάζεται οδός “Θεάτρου Μπούκουρα” διότι εις το Θέατρον τούτο άγει υπενθυμίζουσα εις τους επιγενομένους την θέσιν όπου ευρίσκετο το πρώτον θέατρον των νεωτέρων Αθηνών ονομάζει την κάθετον της οδού Σωκράτους οδόν Θεάτρου εις οδόν “Θεάτρου Μπούκουρα”». Ακόμη όμως οι επιγενόμενοι επιμένουν να την αποκαλούν και να την αναγράφουν «οδό Θεάτρου» δείχνοντας έτσι ότι μάλλον δεν θέλουν να θυμούνται…

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.