Εντάσεις για τα μπαξίσια σε βουλευτές και κλητήρες

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Μεγαλειώδεις στιγμές ζούσαν η Βουλή και η Γερουσία τον Ιούνιο του 1857. Στη Γερουσία ο Πρόεδρος Αλέξανδρος Κοντόσταυλος (φωτό) πιανόταν στα χέρια με τον γερουσιαστή Χρηστίδη για το χαρτζιλίκι των κλητήρων. Ήταν μία από τις τελευταίες συνεδριάσεις του Σώματος και διαλύθηκε «εν θορύβω και πατάγω». Είχε επικρατήσει η συνήθεια στο τέλος κάθε Συνόδου της Γερουσίας να χορηγείται «βοήθημα» στους κλητήρες για τους κόπους τους. Ο γερουσιαστής Χρηστίδης πρότεινε να δοθούν 500 δραχμές στον καθένα, αλλά ο Πρόεδρος θέλοντας να αποφύγει το «μπαξίσι» διέλυσε τη συνεδρίαση. Χρειάστηκε δε να επέμβουν οι Αντιπρόεδροι Φίλων Φίλωνος και Ανδρέας Αυγερινός για να κρατήσουν τον Χρηστίδη που πηδούσε πάνω από τα καθίσματα για να γρονθοκοπήσει ανελέητα τον Πρόεδρο.
Και ενώ αυτά συνέβαιναν στη Γερουσία, από το βήμα της Βουλής ο βουλευτής Κ. Κεχαγιάς κεραυνοβολούσε τους συναδέλφους του διότι είχαν αποφασίσει εκτός από τον μισθό τους να πάρουν και ένα μπαξίσι 740 δραχμών ως έκτακτη αποζημίωση λόγω υπερτιμήσεως των τροφίμων! «Πρόκειται περί κλοπής εις την οποίαν δεν δύναμαι να καταστώ συνένοχος», δήλωσε ο Κεχαγιάς. Οι πατέρες του Έθνους εξανέστησαν και κατέπεσαν να καταξεσχίσουν τον αυθάδη βουλευτή. Η Βουλή μετατράπηκε σε πραγματική Βαβυλωνία με θορύβους, πάταγους, κρότους και αλαλαγμούς. «Οι βουλευταί, ως άλλος Ζευς, έρριπτον κεραυνούς και εκεραυνοβόλουν τον τολμητίαν βουλευτήν», όπως έγραψε εφημερίδα της εποχής.
Ο Κεχαγιάς συνέχισε να υποστηρίζει πως επρόκειτο για «κλοπή» εκ μέρους των βουλευτών, ιδιαίτερα σε περίοδο βαριάς φορολόγησης του ελληνικού λαού. Ένα μελανοδοχείο τραυμάτισε στο πρόσωπο τον «αυθάδη» βουλευτή, τον οποίο οι κλητήρες φρόντισαν να φυγαδεύσουν για να αποφύγει τα χειρότερα. Η Βουλή με την ησυχία της ψήφισε το μπαξίσι, εγκρίνοντας ταυτόχρονα καθυστερούμενες μισθοδοσίες των βουλευτών. Πάντως, υπήρξαν και ελάχιστοι βουλευτές που ακολούθησαν το παράδειγμα Κεχαγιά.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.