Πανδαισία θεαμάτων στην Αθήνα του 1962
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.
Θεατρική, κινηματογραφική, μουσική και διασκεδαστική πανδαισία ζούσε η Αθήνα το 1962. Στο «Θέατρο Τέχνης» ανέβαινε «Ο θάνατος του Εμποράκου» του Άρθουρ Μίλλερ σε μετάφραση των Ν. Οικονομόπουλου και Δ. Μπεράχα, σκηνογραφίες Β. Βασιλειάδη, μουσική Μάνου Χατζιδάκι και σκηνοθεσία βεβαίως του Κάρολου Κουν. Στο Θέατρο «Κοτοπούλη» παιζόταν η μουσική κωμωδία του Αλέκου Σακελλάριου «Χτυποκάρδια στο θρανίο» με πρωταγωνίστρια την Αλίκη Βουγιουκλάκη και διευθυντή της πολυμελούς ορχήστρας που εκτελούσε τη μουσική και τα τραγούδια τον Μίμη Πλέσσα. Η Έλσα Βεργή (φωτό) ανέβαζε στο θέατρό της το έργο «Η βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμηρ» του Όσκαρ Ουάιλντ με συμπρωταγωνίστρια τη Μαίρη Αρώνη, σκηνοθεσία Μίνου Βολανάκη και σκηνικά του Γιώργου Βακαλό.
Στο Θέατρο «Κοτοπούλη» (REX) η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών με διευθυντή τον Αντίοχο Ευαγγελάτο και σολίστ τον Φρειδερίκο Βολωνίνη παρουσίαζε έργα Weber, Μ. Καλομοίρη, Saint Saens και Schubert. Οι σχετικές καταχωρίσεις ανέφεραν πως «παρακαλούνται οι κ.κ. ακροαταί όπως προσέρχωνται εγκαίρως εις τας θέσεις των διότι μετά την έναρξιν της συναυλίας η είσοδος επιτρέπεται μόνον εις το τέλος εκάστου έργου»! Στη Λυρική ανέβαινε η «Μάρτυς» του Σπύρου Σαμάρα για να τιμηθεί η μνήμη του Έλληνα συνθέτη με την ευκαιρία συμπλήρωσης εκατό χρόνων από τη γέννησή του.
Εν τω μεταξύ στη «Φωληά της Αλεπούς» στην οδό Κυδαθηναίων της Πλάκας, ο Γιώργος Οικονομίδης με το «χρυσό ψαλίδι» του έκοβε «τις λύπες, τα βάσανα και τις τιμές του τιμοκαταλόγου» και στις αίθουσες των κινηματογράφων ανέβαινε η «Οργή» του Βασίλη Γεωργιάδη, σε σενάριο Νίκου Φώσκολου και με πρωταγωνιστές την Άννα Φόνσου και τον Νίκο Κούρκουλο.