Tο συνέδριο εργατικών οργανώσεων και η γέννηση της ΓΣEE, το 1918
Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς.
Ημέρες κινητοποιήσεων και είναι ευκαιρία να θυμηθούμε ότι στις 21 Οκτωβρίου 1918, στην αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου Αθηνών, πραγματοποιήθηκε το Α’ Πανελλαδικό Εργατικό Συνέδριο, στο οποίο συμμετείχαν περίπου 250 αντιπρόσωποι διαφόρων εργατικών οργανώσεων της Ελλάδας. Το Συνέδριο κατέληξε σε μια πολύ σημαντική απόφαση, την ίδρυση της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), επιτυγχάνοντας για πρώτη φορά τη συνδικαλιστική οργάνωση της εργατικής τάξης πανελλαδικώς.
Πρόκειται για μείζον ιστορικό γεγονός αφού είχαν προηγηθεί προσπάθειες ενοποίησης του εργατικού κινήματος στις αρχές του 20ού αιώνα. Αλλά είχαν μείνει στα χαρτιά. Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο 1911 από το Εργατικό Κέντρο Αθηνών που ανέλαβε την πρωτοβουλία για συνένωση όλων των εργατικών οργανώσεων της χώρας σε μια κεντρική συνδικαλιστική οργάνωση. Ακολούθησαν το 1914 οι καπνεργάτες, που οργάνωσαν συνδικαλιστική συνδιάσκεψη στην Αθήνα όπου και ελήφθησαν οι σχετικές αποφάσεις. Αλλά δεν έμελλε να υλοποιηθούν. Τέλος, το 1916 ανέλαβε πρωτοβουλία το Εργατικό Κέντρο Πειραιώς.
Από το καλοκαίρι του 1917 ξεκινάει μια νέα κινητικότητα προς αυτήν την κατεύθυνση με σκοπό τη διοργάνωση πανελλαδικού συνεδρίου. Ύστερα από αρκετές αναβολές το Συνέδριο πραγματοποιείται τελικά τον Οκτώβριο 1918. Στην πλατεία του Βασιλικού Θεάτρου δεν επιτράπηκε η είσοδος σε μη εργατικούς αντιπροσώπους. Στη συνεδρίαση ακούστηκαν και παράπονα για την αδιαφορία των Δήμων του κράτους, ειδικά δε για των Αθηνών και του Πειραιώς, οι οποίοι δεν κατέβαλαν τα ψηφισμένα κονδύλια για την ενίσχυση του Συνεδρίου.
Μετά την πέμπτη ημέρα εργασιών, το Συνέδριο συνεχίστηκε στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιώς, όπου και ολοκλήρωσε τις εργασίες του στις 28 Οκτωβρίου και εξέλεξε ενδεκαμελή διοίκηση. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι όλες αυτές οι διεργασίες
των ετών 1917-1918 είχαν όχι μόνο την ανοχή αλλά και την υποστήριξη της Κυβέρνησης Βενιζέλου.