Αμβρόσιος Πλυτάς (1886-1964)

Όταν ο Κώστας Κοτζιάς, σε συνεννόηση με το καθεστώς Μεταξά, αποφάσισε να μεταπηδήσει στη νεοσυσταθείσα Διοίκηση Πρωτευούσης, φρόντισε να παραδώσει τον δημαρχιακό θώκο σε έναν προσωπικό φίλο και συνεργάτη του, τον Αμβρόσιο Πλυτά. O πατέρας του, Γεώργιος Πλυτάς, καταγόταν από την Τήνο και η μητέρα του Κασσάνδρα από τη Χίο. Από νωρίς ασχολήθηκε με τον κλάδο των ασφαλειών, διατελώντας παράλληλα πρόεδρος των Ελλήνων Ασφαλιστών, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, μέλος διαφόρων σωματείων και φορέων, καθώς επίσης και αντιπρόσωπος ασφαλιστικών εταιρειών.

Για πρώτη φορά έλαβε μέρος στις δημοτικές εκλογές του 1929 με το ψηφοδέλτιο του Α. Χρηστομάνου, στο οποίο συμμετείχε και ο Κώστας Κοτζιάς. Και αυτός εκλέχθηκε για πρώτη φορά δημοτικός σύμβουλος το 1934. Όταν το 1936 ο Κοτζιάς αναλαμβάνει Διοικητής Πρωτευούσης, τον διαδέχεται στο δημαρχιακό αξίωμα. Παρήγαγε σημαντικό έργο, έμεινε όμως πάντοτε στη σκιά της προσφοράς του Διοικητή Πρωτευούσης.
Στις 27 Απριλίου 1941 ο Α. Πλυτάς ήταν μεταξύ των μελών της επιτροπής που παρέδωσε την πόλη των Αθηνών στα πρώτα τμήματα των γερμανικών δυνάμεων κατοχής, με τις οποίες αρνήθηκε να συνεργαστεί. Στις αρχές Ιουνίου 1941 με Νομοθετικό Διάταγμα –που εκδόθηκε από την κυβέρνηση Τσολάκογλου– παύθηκε των καθηκόντων του, ενώ διαλύθηκε και το Δημοτικό Συμβούλιο.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.