Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ

Το 1886 πρωτοεκδόθηκε στην Αθήνα το λαϊκό έντυπο Ο Μικρός Ρωμηός που φιλοδοξούσε να ανταγωνιστεί τον περίφημο Ρωμηό του Γ. Σουρή!
Ήταν γέννημα θρέμμα της δικομματικής αντιπαράθεσης της εποχής (Χ. Τρικούπης και Θ. Δηλιγιάννης). Τρικουπικός Ο Ρωμηός, δηλιγιαννικός Ο Μικρός Ρωμηός. Κοσμικός και κοσμοπολίτης, αρωγός της ανερχόμενης και επικρατούσας πλούσιας τάξης των ομογενών ο πρώτος, εκπρόσωπος της λαϊκής τάξης και των παραδοσιακών δομών των γηγενών ο δεύτερος. Η έκδοση της εφημερίδας διήρκεσε τριάντα ολόκληρα χρόνια. Όσα χρόνια δραστηριοποιούνταν και ο ιδρυτής του Μικρού Ρωμηού. Χρόνια ρομαντικά και αγνά, γεμάτα περιπέτειες.

Στο πρώτο φύλλο χρησιμοποιήθηκε ο τίτλος του Ρωμηού του Γ. Σουρή, ο οποίος συνοδευόταν από έμμετρη και διακριτή επισήμανση που έδινε την ταυτότητα του εντύπου:
 «ΡΩΜΗΟΣ ΜΙΚΡΟΣ ΕΦΗΜΕΡΙΣ –
ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΟΥΡΗΣ».
Ο δεύτερος είναι αυτός που χρησιμοποιείται σήμερα, δηλαδή Ο ΜΙΚΡΟΣ ΡΩΜΗΟΣ, με γραφή όμοια με εκείνη του Σουρή και υπότιτλο:
«ΕΦΗΜΕΡΙΣ-ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΗΝ
ΓΡΑΦΕΙ Ο ΣΟΥΡΗΣ».
Τέσσερις από τους εντοπισμένους τίτλους της εφημερίδας που χρησιμοποιήθηκαν την τριακονταετία 1886-1916. Πρόκειται μάλλον για γραφήματα που σχεδίαζε -με ευκολία- ο Παναγιώτης Θεοδοσίου. Ο τίτλος που χρησιμοποιείται σήμερα σχεδιάστηκε εκ νέου και βασίστηκε στη δεύτερη εκδοχή, η οποία είχε χρησιμοποιηθεί από τη δεκαετία του 1890 μέχρι το 1906.