Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. O Μεντρεσές και οι αναμνήσεις του

Συγγραφέας: Χρήστος Αγγελομάτης
Τίτλος: Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ. O Μεντρεσές και οι αναμνήσεις του
Έκδοση: Μουσείο Πόλεως Αθηνών – ΕΑΜΕ «Μικρός Ρωμηός»
Έτος Έκδοσης: 2007
Σελίδες: 238
Αναφερόμενο στην Αθήνα των χρόνων της Εθνεγερσίας του 1821, το «άγνωστο» αυτό έργο συμβάλλει στην προσπάθεια καταγραφής και προβολής της ιστορίας της πρωτεύουσας. Καλύπτοντας αδιαμφισβήτητο κενό στην αθηναϊκή βιβλιογραφία, παρουσιάζει την όψη και τη ζωή στην πόλη των Αθηνών από την έκρηξη της Επαναστάσεως μέχρι και την Έξωση του 1862. Πρωταγωνιστής ή απλώς παρατηρητής, άλλοτε στο προσκήνιο και άλλοτε στο παρασκήνιο των εξελίξεων, θα βρεθεί ένα κτίριο που δυστυχώς δεν υπάρχει πια: Ο Μεντρεσές, το παλαιό τουρκικό ιεροδιδασκαλείο με τον περίφημο πλάτανό του. Μετά την απελευθέρωση μετατράπηκε σε φυλακή, φιλοξενώντας κατά καιρούς έως την κατεδάφισή του περιώνυμους ληστές αλλά και σπουδαίες προσωπικότητες του πολιτικού βίου της χώρας, αντιφρονούντες προς την κεντρική εξουσία.
ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.