Ο δρόμος προς την πρόοδο και αληθή ανάπτυξη: Η ηλεκτρονική εφαρμογή ξεναγήσεως του Μουσείου «Clio Muse»

ΑΓΒΑντώνιος Γ. Βογιατζής*

Όπως οραματίσθηκε ο ιδρυτής του, αείμνηστος Λάμπρος Ευταξίας, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών έχει αντικείμενό του την Πόλη των Αθηνών, από του πέρατος των Σταυροφοριών και μετέπειτα. Είναι, εν τούτοις, Μουσείο κατά την αρχαία κυριολεξία του όρου, δηλαδή τόπος όπου τιμώνται όλες οι Μούσες, δηλαδή, όλες οι εκφάνσεις του πολιτισμού, που αφορούν στη ζωή. Και, μάλιστα, την ζωή της Πόλεως των Αθηνών. Όχι μόνο της παλαιάς. Αλλά και της σύγχρονης. Για να εκπληρώνει όσο γίνεται καλλίτερα τον σκοπό του αυτό, προσπαθεί συνεχώς να είναι το ίδιο σύγχρονο, για να μπορεί να ερευνά, μελετά και παρουσιάζει την Πόλη των Αθηνών με τρόπο ελκυστικό, απλό, εύληπτο και χρηστικό για τους ανθρώπους στους οποίους απευθύνεται. Και απευθύνεται τόσο στους Αθηναίους όσο και στους χρήστες της Πόλεως, Έλληνες ή/και αλλοδαπούς, μονίμους ή/και επισκέπτες.
Παρ’ όλες τις δεινές δυσκολίες που αντιμετωπίζει, εξ αιτίας μικρονόων- για να χρησιμοποιήσω τον πλέον επιεική όρο- ανθρώπων, το Μουσείο μας πρωτοπορεί όχι μόνο στην Χώρα μας, αλλά και διεθνώς εδώ και τρεις δεκαετίες. Ήταν μεταξύ των τεσσάρων Μουσείων Πόλεως (Νέας Υόρκης, Μόσχας, Λονδίνου και Αθηνών) που ίδρυσαν την 30η διεύθυνση του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM) της UNESCO, το CAMOC. Ήταν το μόνο Μουσείο της Ελλάδος που συμμετέσχε στον εορτασμό της 100ετηρίδος της American Association of Museums των ΗΠΑ στη Βοστώνη το 2006, που είχε κηρυχθεί υπό του Κογκρέσου ως «Χρονιά Μουσείου» στις ΗΠΑ. Και είχαν τότε συγκεντρωθεί 6.000 σύνεδροι από όλα τα Μουσεία των ΗΠΑ και άλλες 47 χώρες του κόσμου στη Βοστώνη. Όλον αυτόν τον κόσμο καλωσόρισε ο Δήμαρχος της Πόλεως, στο περιοδικό του Δήμου της Βοστώνης, στην «Αθήνα των ΗΠΑ».
Εδώ στην αληθινή Αθήνα, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών παρακολουθεί την εξέλιξη της υποδομής, του εξοπλισμού και της λειτουργίας των Μουσείων διεθνώς, προσπαθεί αδιακόπως να προσαρμόζεται προς την πρόοδο.
Με την ως άνω λειτουργία του, το Μουσείο μας, ελκύει το ενδιαφέρoν των νέων. Όχι μόνον ως επισκεπτών, το 80% των οποίων είναι νέοι, αλλ’ ήδη και ως δημιουργών. Το Μουσείο μας αναζητεί, εμπνέει, ενθαρρύνει και βοηθά τους νέους. Και, με αίσθημα πλήρους ικανοποιήσεως, όχι μόνο γι’ αυτό, όχι μόνο για την Πόλη μας αλλά και για την Πατρίδα μας, διαπιστώνει την ανταπόκριση των νέων σ’ αυτή την αδιάκοπη, συνεπή και συντονισμένη στρατηγική του.
Έτσι, όταν τον Οκτώβριο του 2012, μέσα στην καταθλιπτική ατμόσφαιρα που εξαπλωνόταν στη Χώρα μας εξ αιτίας της πολλαπλής κρίσεως που διέρχεται, εμφανίσθηκαν στο Μουσεία μας τρία νέα παιδιά, νεαροί επιστήμονες, χαμογελαστοί και ευγενείς και μας εξέθεσαν την ιδέα και το όραμα τους για τη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας διασυνδέσεως των πολιτισμικών ιδρυμάτων, όπως τα Μουσεία, με τους επισκέπτες των συλλογών και εκθέσεών τους, όχι μόνο τους αγκαλιάσαμε αλλά και προσπαθήσαμε με κάθε δυνατό τρόπο να τους ενισχύσουμε στην έμπνευση και προσπάθειά τους. Εργάσθηκαν από τότε, με συνέπεια, υπομονή και επιμονή και, με τη βοήθεια του Θεού, κατάφεραν να πραγματοποιήσουν την ιδέα τους, το όραμά τους, την πίστη τους, που ήδη σήμερα μας παρουσιάζουν ολοκληρωμένη και σε πλήρη εφαρμογή.
Οι εξαίρετοι αυτοί νέοι είναι: η Κυρία Δάφνη Τσεβρένη, ήδη απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, έχουσα παρακολουθήσει για ένα εξάμηνο το Copenhagen Business School στη Δανία, ο Κύριος Γιάννης Νικολόπουλος, Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και ο Κύριος Ανδρέας Φατούρος, Συντηρητής Αρχαιοτήτων και Έργων Τέχνης.
Το δημιούργημά τους έχει ήδη αναγνωρισθεί και βραβευθεί διεθνώς: α) με την επιλογή και συμμετοχή τους στην ημερίδα TiE BootCamp, όπου παρακολούθησαν μαθήματα επιχειρηματικότητος και πήραν συμβουλές από κορυφαίους επιχειρηματίες, β) την 1η θέση στο National Creative Business Cup 2013 στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εβδομάδος Επιχειρηματικότητος στην Ελλάδα, και γ) την 4η θέση στον διαγωνισμό Ennovation 2013 του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών
Ολοκληρώνοντας τη σύντομη αυτή παρουσίαση αρκούμαι στην επισήμανση πως οι τρεις λαμπροί νέοι υποδεικνύουν και καταδεικνύουν τον δρόμο προς την πρόοδο και αληθή ανάπτυξη της Χώρας μας αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης. Επίσης, να τονίσουμε ότι η Ολλανδία, που συγκαταλέγεται στις ιδρύτριες Χώρες της τότε Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητος και ήδη Ευρωπαϊκής Ενώσεως, συμπαρίσταται και βοηθά τους λαμπρούς αυτούς νέους, που δεν είναι μόνον υποδειγματικοί Έλληνες αλλά και υποδειγματικοί Ευρωπαίοι. Τέλος, το Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών, έχει και έναν επί πλέον λόγο να είναι υπερήφανο για τους νέους αυτούς, αφού του δίδουν τη δυνατότητα όχι μόνο να προσαρμόζει τη λειτουργία του στη διεθνή πρόοδο, αλλά να συμβάλλει με τους λαμπρούς νέους και συνεργάτες του, σ’ αυτήν την πρόοδο.

* Πρόεδρος Δ.Σ. «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία». Ομιλία στην επίσημη παρουσίαση, η οποίο πραγματοποιήθηκε στον Φιλολογικό Σύλλογο «Παρνασσός», την Πέμπτη, 13 Φεβρουαρίου 2014.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.