Διάλεξη στο πλαίσιο του εορτασμού της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων»

Τι είναι τα Μουσεία Πόλεως; Πέρα από τον αυτονόητο σκοπό τους να παρουσιάζουν και να αναδεικνύουν «συμπυκνωμένη» την ιστορία της πόλης στην οποία βρίσκονται, μπορούν να αποτελέσουν έναν κοινωνικό μικρόκοσμο που θα διευρύνει τη γνώση, την κριτική σκέψη και την ευαισθησία του πολίτη σχετικά με τις συνθήκες στις οποίες ζει και «συν-ζει»; Πώς μπορούν να αποτυπώσουν την καθημερινότητα των ανθρώπων της πόλης και πως μπορούν να καταστούν τόπος διαλόγου για τη διαμόρφωση του κοινωνικού γίγνεσθαι; Ποιους τομείς μπορούν να ενισχύσουν και γιατί αποτελούν πυρήνες γνώσης; Γιατί είναι απαραίτητη η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και συνεργασίας ενός Μουσείου Πόλης με εκπαιδευτικά ιδρύματα, με φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και το ευρύ κοινό;

            Αυτά και πολλά ακόμη ερωτήματα θα απαντηθούν στη διάλεξη που διοργανώνει το «Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία», στις 18  Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της «Διεθνούς Ημέρας Μουσείων», και ώρα 19.30 (Παπαρρηγοπούλου 5-7), με ομιλητή τον δημοσιογράφο Ελευθέριο Σκιαδά και θέμα:

                                    «Εφημερίδα “Ο Μικρός Ρωμηός”:

                        Πρωτοποριακή διαδικτυακή γέφυρα πολιτισμού

                                                του χθες και του αύριο»

            Παράλληλα, την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθούν από τις 10.00 π.μ. έως τις 13.00 ξεναγήσεις σε μεμονωμένα άτομα και ομάδες όλων των ηλικιών στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου και στην περιοδική έκθεση με θέμα «Θάλασσες, δάση και βουνά είναι ο θησαυρός μας», που συνδιοργανώθηκε με την ΗELMEPA. Οι ξεναγήσεις θα γίνουν στα ελληνικά, στα αγγλικά και τα γερμανικά.

            Επιπλέον, στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί σύνδεση –μέσω Skype- με το Ιστορικό και Αρχαιολογικό Μουσείο του El Paso με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών για τα δύο Μουσεία.

            Το  Μουσείον της Πόλεως των Αθηνών θα παραμείνει ανοιχτό για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 9.30 π.μ. έως τις 10 μ.μ.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.