Η «δικαστική» φωτογραφία το 1872 στην Αθήνα

ΑΘΗΝΑ_1860 (1)Πότε τέθηκε η φωτογράφηση στη διάθεση των αστυνομικών υπηρεσιών; Ήταν τον Δεκέμβριο 1872, όταν η Αστυνομική Διεύθυνση Αθηνών, αντιγράφοντας τις Αστυνομικές Αρχές Κωνσταντινουπόλεως, αποφάσιζε να διώξει από την πρωτεύουσα δεκατέσσερα άτομα «υπόπτου διαγωγής». Προηγουμένως «εφωτογράφησεν αυτούς και απέστειλεν τας φωτογραφίας των εις τους αστυνομικούς σταθμούς»! Ήταν ένα εξαιρετικά πρωτοποριακό μέτρο δεδομένου ότι η «δικαστική» φωτογραφία ως διεθνής πρακτική εφαρμόσθηκε από το 1882, ενώ όταν πρωτοχρησιμοποιήθηκε στην Αθήνα οι αστυνομικές αρχές γνώριζαν το σύνολο των κατοίκων με το ονοματεπώνυμό τους.
Το μέτρο ωστόσο ατόνησε και εγκαταλείφθηκε για πολλά χρόνια δεδομένων των μάλλον μικρών αναγκών της υπηρεσίας αλλά και διότι θεωρήθηκε «κοστοβόρον» αφού για τις φωτογραφήσεις χρησιμοποιούνταν ιδιώτες φωτογράφοι. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η δομή της αστυνομικής υπηρεσίας των Αθηνών, η οποία αποτελείτο συνολικά από 57 άνδρες! Αυτοί ήταν ο επικεφαλής, δηλαδή ο διευθυντής της Αστυνομίας Αθηνών-Πειραιώς που είχε βαθμό νομάρχου και υπαγόταν στον Υπουργό Εσωτερικών, ένας υπαστυνόμος για την καταδίωξη των πταισμάτων, ένας υπαστυνόμος για την αγροτική αστυνομία του Δήμου Αθηναίων, τέσσερις υπαστυνόμοι, ένας για κάθε τμήμα της πόλης, και πενήντα «αστυνομικοί κλητήρες»!
Όσο για τη χρήση της φωτογραφίας εκ μέρους των αστυνομικών αρχών, χρειάστηκαν τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες μέχρι να επανέλθει το μέτρο σε χρήση στην Αθήνα. Στα μέσα περίπου της δεύτερης δεκαετίας του 20ού αιώνα, όταν προέκυψε «υπερπληθυσμός» στις γυναίκες που εκδίδονταν στην Τρούμπα του Πειραιώς, επανήλθε το μέτρο σε χρήση. Οι γυναίκες φωτογραφήθηκαν και καταρτίσθηκαν «ειδικά βιβλία», τα οποία τηρούνταν για λόγους υγειονομικούς και αστυνομικούς, τακτική που συνεχίσθηκε αργότερα, όταν σχηματίσθηκε η περίφημη «Υπηρεσία Ηθών». Δική της υπηρεσία απέκτησε η Αστυνομία Πόλεων πλέον στα μέσα της δεκαετίας του 1920, οπότε και ειδικεύθηκαν στις φωτογραφήσεις άνδρες του Σώματος.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.