Η «Εταιρεία Εμπρηστών» και η πλούσια δράση της

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Εντυπωσιασμένη η ελληνική κοινωνία παρακολουθούσε πριν από περίπου σαράντα χρόνια τη δράση μιας πρωτότυπης εταιρείας, η οποία λειτούργησε επί μία πενταετία, αποκομίζοντας κέρδη ύψους 10.786.000 δραχμών. Με δεδομένα τα μεγέθη της εποχής, επρόκειτο για μία επικερδέστατη επιχείρηση, με τη διαφορά ότι παρουσίαζε… κακουργηματικές ιδιαιτερότητες. Επρόκειτο για μια «Εταιρεία Εμπρηστών», η οποία αποτελείτο από 18 εμπόρους και βιοτέχνες των Αθηνών και λεγόταν πως είχε ως έμβλημά της το κεφάλι του Νέρωνα. Και αν τους άφηναν να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους φαίνεται πως ήταν ικανοί να κάψουν τη μισή Αθήνα!
Η δράση της εταιρείας είχε ξεκινήσει το 1966, όταν ο «Πρόεδρος» της εταιρείας ανέλαβε να βάλει φωτιά στο κατάστημα ενός εκ των μελών της. Πράγματι, μπήκε μπουρλότο στην επιχείρηση, η οποία βρισκόταν στον Πειραιά, ο ιδιοκτήτης της δικάστηκε για αμέλεια και αθωώθηκε, αλλά φρόντισε να εισπράξει περίπου ένα εκατομμύριο από την ασφαλιστική εταιρεία. Εκτοτε, βρέθηκαν και άλλοι πρόθυμοι να βοηθήσουν στο κάψιμο ή να θυσιάσουν τα καταστήματά τους, ιδιαίτερα αν δεν πήγαιναν καλά οι δουλειές.
Η μέθοδος ήταν μάλλον απλή, αλλά εγγυάτο την επιτυχία. Τοποθετούνταν κουτιά γεμάτα πανιά και ποτισμένα με εύφλεκτα υγρά σε διάφορα σημεία του καταστήματος ή του εργοστασίου που θα θυσιαζόταν. Στο κέντρο φτιαχνόταν ένας μεγάλος σωρός, πάλι με ποτισμένα πανιά, και στο κέντρο ο δράστης τοποθετούσε ένα αναμμένο κερί και έφευγε με την ησυχία του… Όταν το κερί έφτανε στα πανιά, αυτά έπαιρναν φωτιά και η επιχείρηση γινόταν παρανάλωμα του πυρός. Από εκεί και πέρα αναλάμβανε η Πυροσβεστική για τα τυπικά και ο ιδιοκτήτης για τις εισπράξεις. Ωστόσο, ο πανομοιότυπος τρόπος εμφάνισης των πυρκαγιών κίνησε τις υποψίες των ασφαλιστικών εταιρειών, οι οποίες φρόντισαν να τερματίσουν τις εργασίες της «Εταιρείας Εμπρηστών», η οποία είχε προλάβει να λειτουργήσει μία ολόκληρη πενταετία…

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.