Τρέξε στου Γεραμάνη…

Έργο του Νικολάου Λύτρα με τίτλο «Το Πεύκο». Από τη συλλογή της Πινακοθήκης του Δήμου Αθηναίων.

 

Γράφει ο Τάκης Σαλκιτζόγλου
δικηγόρος ε.τ.-συγγραφέας

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον την έκδοση του «Μικρού Ρωμηού» και νομίζω ότι πρέπει να σας αναφέρω κάτι που θα συμπληρώσει το κατατοπιστικό κείμενο για το Πεύκο του Γεραμάνη (φύλλο 1/2012).
Με το Πεύκο του Γεραμάνη συνδέεται και μια πραγματική ιστορία της παλιάς Αθήνας, που έδωσε αφορμή να καθιερωθεί μια παροιμιώδης φράση, που ακουγόταν μέχρι πριν από κάμποσα χρόνια. Κάποτε ένας Αθηναίος έμπορος, που χρωστούσε σε πολλούς δανειστές, έδωσε ραντεβού σε όλους μια συγκεκριμένη ημέρα και ώρα κάτω από το πεύκο του Γεραμάνη, υποσχόμενος σε έναν – έναν από αυτούς ξεχωριστά ότι θα τον εξοφλήσει.
Πράγματι προσήλθε ένας μεγάλος αριθμός δανειστών, που ήλπιζαν να πάρουν επιτέλους τα λεφτά τους. Μάταια όμως περίμεναν τον πονηρό χρεοφειλέτη, ο οποίος δεν εμφανίστηκε καθόλου, αλλά φρόντισε να εξαφανισθεί από την Αθήνα. Οι δανειστές, μετά από πολύωρη μάταιη αναμονή, έφυγαν αγανακτισμένοι και απελπισμένοι, όχι μόνο γιατί δεν εξοφλήθηκαν, αλλά γιατί είχαν γελοιοποιηθεί από τον οφειλέτη τους. Από τότε όταν κάποιος δανειστής ήλπιζε να εισπράξει τα χρήματά του από οφειλέτη αφερέγγυο, άκουγε τους φίλους του να τον πειράζουν και να του λένε:
«Τρέξε να τα πάρεις από το πεύκο του Γεραμάνη! …».
Τη φράση αυτή την είχα ακούσει και εγώ προ πολλών ετών και είχα διαβάσει (δεν θυμάμαι όμως πού ακριβώς) το πραγματικό περιστατικό της ομαδικής κοροϊδίας των δανειστών από τον άφαντο και πτωχεύσαντα βεβαίως έμπορο της παλιάς Αθήνας.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.