Εγκαίνια Έκθεσης Παιδικής Ζωγραφικής της HELMEPA στο Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών

Στον ιστορικό χώρο του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία χθες, Τετάρτη 2 Μαΐου, έγιναν τα εγκαίνια της Έκθεσης «Θάλασσες, δάση και βουνά, είναι ο θησαυρός μας». Οι 54 ομαδικές ζωγραφιές που εκτίθενται είναι ενδεικτικές συμμετοχές στους πανελλήνιους διαγωνισμούς ζωγραφικής του προγράμματος Παιδική HELMEPA την τελευταία δεκαετία και ανήκουν σε 880 μαθητές, ηλικίας 5 έως 13 ετών, από 32 πόλεις, χωριά και νησιά της πατρίδας μας.

Ο Πρόεδρος του Μουσείου, κ. Αντ. Βογιατζής καλωσόρισε τη HELMEPA συγχαίροντας την για το σημαντικό έργο που έχει σημειώσει στα 30 χρόνια λειτουργίας της και τόνισε ότι «Οι κάτοικοι των Αθηνών προέρχονται από όλη την Ελλάδα έτσι και η Έκθεση περιλαμβάνει ομαδικά έργα νέων παιδιών από όλη την Ελλάδα και φιλοξενείται ‘Εν Αθήναις. Τα παιδιά για μια ακόμη φορά μας δείχνουν μέσα από τις ζωγραφιές τους, πώς να διαφυλάσσουμε, να καλλιεργούμε και να αξιοποιούμε την ελληνική ομορφιά με τον καλύτερο δυνατό περιβαλλοντικά φιλικό τρόπο».

Στο χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής της HELMEPA κ. Δ. Μητσάτσος, ευχαρίστησε τους συν-διοργανωτές για τη θερμή φιλοξενία, αναφέρθηκε στο πολυετές και δύσκολο έργο της HELMEPA, το όραμα των ιδρυτών και την προσφορά της Ελληνικής ναυτιλίας στην περιβαλλοντική ενημέρωση των παιδιών και έκλεισε λέγοντας πως «αν και τα μέλη της HELMEPA δεν είναι πολλά αριθμητικά, με συνέπεια συνεχίζουν τις προσπάθειες τους, όπως άλλωστε συνήθως είναι οι λίγοι αυτοί που κάνουν τη διαφορά».

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου της HELMEPA, το μέλος Πλοίαρχος ΕΝ, Ιάκωβος Περαντινός, χαιρέτησε με τη σειρά του την εκδήλωση και μιλώντας για τη στενή σχέση του ίδιου με το θαλασσινό στοιχείο, παρότρυνε τους παρισταμένους να προσπαθήσουν να λάβουν τα πραγματικά μηνύματα που θέλουν να εκπέμψουν τα παιδιά προς τους μεγάλους μέσα από τις ζωγραφιές τους.

Η Διευθύντρια του Μουσείου κα Α. Αρχοντίδου-Αργύρη ευχαρίστησε τους συντελεστές της διοργάνωσης και ανέφερε ότι «εδώ, στην Αθήνα που χτυπάει η καρδιά ολόκληρης της Ελλάδας, με την πεποίθηση ότι πολιτισμός και περιβάλλον είναι έννοιες συνυφασμένες, το Μουσείο της Πόλεως των Αθηνών αγκαλιάζει τις πρωτοβουλίες της HELMEPA για την ευαισθητοποίηση των μαθητών και τη συνειδητοποίηση των μεγάλων για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος».

Τη βραδιά έντυσε με αποσπάσματα έργων κλασικής μουσικής το νέο εξαίρετο εύρημα του εκλεκτού μουσικολόγου και φίλου του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών κυρίου Κωνσταντίνου Σγούρδα -Καράμπελα, νεαρή βιολονίστα Δ. Μάνταρη-Αντωνιάδη, της Διεθνούς Μουσικής Ένωσης Τζίνα Μπαχάουερ.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κα Ειρ. Νταϊφά, μέλος του Δ.Σ της HELMEPA, εκλεκτά μέλη της ναυτιλιακής οικογένειας, φίλοι του Μουσείου, εθελοντές εκπαιδευτικοί της Παιδικής HELMEPA, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Μουσικής Ένωσης Τζίνα Μπαχάουερ και άλλοι.

Τα έργα των παιδιών, ανάλογα φωτισμένα, εντυπωσίασαν τους παρευρισκόμενους για την ευαισθησία με την οποία προσεγγίζουν το φυσικό πλούτο και για την αμεσότητα με την οποία απαιτούν από τους μεγάλους σεβασμό στο περιβάλλον.

H Έκθεση λειτουργεί για το κοινό Δευτέρα – Παρασκευή, 09:00 – 16:00 (Τρίτη κλειστά), Σάββατο – Κυριακή, 10:00 – 15:00.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.