Η «μητέρα» των καταιγίδων το 1977

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Τη «μητέρα» των καταιγίδων τη γνωρίσαμε στις αρχές Νοεμβρίου 1977. Τότε επλήγησαν η Αθήνα και ο Πειραιάς, ο οποίος υπέστη βιβλικές καταστροφές. Τα θύματα ανήλθαν σε 36. Μόνον στην Αθήνα πλημμύρισαν 972 υπόγεια, ενώ δεκάδες αυτοκίνητα παρασύρθηκαν από τα ορμητικά νερά. Η νεροποντή ξέσπασε γύρω στις επτά το απόγευμα, παραλύοντας το σύστημα των φωτεινών σηματοδοτών, βυθίζοντας στο σκοτάδι σχεδόν ολόκληρη την Αττική και εξαρθρώνοντας τις συγκοινωνίες.
Στις εννέα το βράδυ η Αστυνομία κατάλαβε πως η κατάσταση είχε ξεφύγει από τον έλεγχο, οι κλήσεις για βοήθεια ήταν αναρίθμητες και τα περισσότερα αστυνομικά αυτοκίνητα ακινητοποιημένα. Για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση κλήθηκε ο Στρατός και τέθηκε σε εφαρμογή σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Από τα νερά αποκλείσθηκαν ολόκληρες περιοχές όπως το Νέο Φάληρο οι Τζιτζιφιές και ο Ταύρος ενώ μεγάλες πλημμύρες σημειώθηκαν και στο Περιστέρι. Στο Μοσχάτο χρειάστηκε η βοήθεια του Στρατού για να σωθούν χιλιάδες αποκλεισμένοι. Το ύψος του νερού σε πολλούς δρόμους ξεπέρασε και τα δύο μέτρα ενώ για πολλές ώρες η κυκλοφορία στο δρόμο που ένωνε την Αθήνα με τον Πειραιά (Πειραιώς) είχε διακοπεί. Κεραυνοί κατέστρεψαν τα τηλεπικοινωνιακά κέντρα της αμέσου δράσεως στον Λυκαβηττό και της αμέσου επεμβάσεως στην Πάρνηθα.
Στη λεωφόρο Καβάλας παρασύρθηκε ταξί, στο οποίο επέβαιναν μία μητέρα με το βρέφος της και η πεθερά της. Οι ενήλικες διασώθηκαν, αλλά το ορμητικό ρεύμα άρπαξε το μωρό από την αγκαλιά της μητέρας του και βρέθηκε άψυχο σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Μια 16χρονη πνίγηκε στην πλατεία Κορυδαλλού, ενώ έχασαν τη ζωή τους και μια 25χρονη μάνα με τους δύο γιους της, ηλικίας 7 και 4 ετών. Ατελείωτες τραγωδίες προκάλεσε εκείνη η νεροποντή, η οποία διήρκεσε μέχρι τα μεσάνυχτα της 2ας προς 3η Νοεμβρίου 1977.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.