Η «Λεωφόρος Ηρώων 1821» στο Πεδίον του Αρεως

ΛΕΩΦΟΡΟΣ_ΗΡΩΩΝ_ΠΕΔΙΟΝ_ΑΡΕΩΣΓράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Στο Πεδίον του Άρεως δόθηκε έντονος ιστορικός χαρακτήρας, με την τοποθέτηση σειράς σημαντικών γλυπτών, αντιπροσωπευτικών της νεότερης ελληνικής ιστορίας. Αρχής γενομένης από το Κενοτάφιο των Ιερολοχιτών, το οποίο ανεγέρθηκε (1843), από ιδιώτες, σε σχέδια του Σταμάτη Κλεάνθη. Το μνημείο μεταφέρθηκε από το οικόπεδο του Αλεξάνδρου Ρίζου Ραγκαβή (Πανεπιστημίου και Ιπποκράτους). Μοναδικό επίσης, είναι το μνημείο του Αλέξανδρου Υψηλάντη, έργο του Λεωνίδα Δρόση.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα, πως μια εγκαταλελειμμένη περιοχή θα μετατρεπόταν, λίγα χρόνια πριν τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σε καύχημα της πρωτεύουσας που θα συναγωνιζόταν τον Βασιλικό Κήπο και το Ζάππειο. Στην αρχή αποκαταστάθηκαν οι πρόσφυγες του περίφημου συνοικισμού Πολυγώνου, οι οποίοι είχαν καταφύγει σε πρόχειρες παράγκες σε τμήμα γης προς την περιοχή της Σχολής Ευελπίδων. Οι περισσότεροι εγκαταστάθηκαν στις προσφυγικές πολυκατοικίες που ανεγέρθηκαν στην λεωφόρο Αλεξάνδρας. Διαπλατύνθηκε η οδός Μαυρομματαίων, δεντροφυτεύτηκε η περιφερειακή οδός του, όπως και ο λόφος Φινόπουλου που απόκτησε μέχρι την κορυφή του έναν θεαματικό δρομάκι. Αργότερα δε απομακρύνθηκαν και μεταφέρθηκαν στου Γουδή η «Ιππευτική Σχολή» και το «Νοσοκομείον των Κτηνών».

Αλλά καταβλήθηκε προσπάθεια να διατηρηθεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του Πεδίου του Αρεως ως ιστορικού πάρκου. Έτσι, το 1937 δημιουργήθηκε η περίφημη λεωφόρος των Ηρώων του 1821 στην οποία τοποθετήθηκαν 16 προτομές, φιλοτεχνημένες από ισάριθμους γλύπτες την περίοδο 1934-37. Κατά μήκος της λεωφόρου τοποθετήθηκαν τα κατάλληλα δένδρα. Όσο για τους τιμώμενους ήρωες δεν πρέπει να κουραζόμαστε να τους γράφουμε και να τους διαβάζουμε: Δημήτριος Υψηλάντης, Κίτσος Τζαβέλλας, Πετρ. Μαυρομιχάλης, Κωνσταντίνος Κανάρης, Μάρκος Μπότσαρης, Γεώργιος Καραϊσκάκης, Ανδρέας Μιαούλης, Νικηταράς (Σταματελόπουλος), Γρηγόριος Παπαφλέσσας, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, Παλαιών Πατρών Γερμανός, Οδυσσεύς Ανδρούτσος, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, Αθανάσιος Διάκος, Μαντώ Μαυρογένους,   Δ. Παπανικολής.

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.