Σεκιουριτάδες και Πολιτοφυλακή στις αρχές του 20ού αιώνα!

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Η πληθυσμιακή ανάπτυξη της Αθήνας και του Πειραιά που έφερνε μαζί της η ανατολή του προηγούμενου αιώνα, του 20ού, παρέσυρε και τη μακρά σειρά των προβλημάτων που εμφανίζονται στις πολυπληθείς μεγαλουπόλεις. Στην Αθήνα πραγματοποιείτο το ένα έκτο των εγκλημάτων που σημειώνονταν συνολικά στη χώρα, ενώ οι τραυματισμοί ήταν περισσότεροι. Το ίδιο ίσχυε για τις κλοπές, τις ληστείες και τις απαγωγές, με την Αθήνα και τον Πειραιά να κρατούν… βασιλικά πρωτεία. Μόνον σε μία χρονιά, το 1906, σημειώθηκαν σε όλη τη χώρα 489 περιστατικά, εκ των οποίων τα 387 στην πρωτεύουσα και το επίνειό της!
Οι λιγοστές αστυνομικές δυνάμεις της εποχής αδυνατούσαν να αντεπεξέλθουν στην πληθώρα των αστυνομικής φύσεως προβλημάτων και οι κάτοικοι βρίσκονταν κυριολεκτικά σε απελπισία. Βρήκαν όμως τρόπο να αντιδράσουν και μάλιστα ιδιαίτερα οργανωμένα και αποτελεσματικά. Σύμφωνα με όσα γράφουν οι εφημερίδες της εποχής, όποιος κατέβαινε προς τον Πειραιά τις βραδινές ώρες παρατηρούσε «περίεργους» τύπους να στέκονται έξω από τα πλουσιόσπιτα. Ήταν οι πρώτοι σεκιουριτάδες στην ιστορία της Ελλάδος, αποτέλεσμα του πλήθους των κρουσμάτων κλοπών που προαναφέρθηκαν. Το γεγονός έγινε ευμενώς αποδεκτό τόσο από τις Αρχές όσο και από τους κατοίκους. Ήταν δε χαρακτηριστικές οι ειδήσεις στις εφημερίδες που ανέφεραν πως «Ιδιωτική Αστυνομία ήρχισεν εν Πειραιεί».
Η «μόδα» επικράτησε σε όσους είχαν τη δυνατότητα να προσλάβουν «μπράβους» για να φυλάνε τα σπίτια και τα μαγαζιά τους στον Πειραιά. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετώπιζαν και οι κάτοικοι της Κολοκυνθούς, όπου η ανυπαρξία αστυνόμευσης επέτρεπε να «πλεονάζουν οι νυκτοκλέπται». Εκείνοι ωστόσο δεν επέλεξαν την ιδιωτική αστυνομία, αλλά αποφάσισαν να οργανώσουν «Πολιτοφυλακή»! Μάλιστα, γρήγορα η κίνησή τους είχε πλούσια αποτελέσματα, αφού σύντομα συνέλαβαν περισσότερους από οκτώ «νυκτοκλέπτας».

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.