Η πυγμάχος Ρίτσα Θεοχαρίδου και ο ξυλοδαρμός του «κορτάκια»

Γράφει ο Ελευθέριος Γ. Σκιαδάς

Το πείραγμα των γυναικών στον δρόμο από τους «κορτάκηδες» ήταν μόδα τη δεκαετία του 1930. Αλλά ούτε μπορούσαν να φανταστούν τέσσερις φοιτητές τι τους περίμενε όταν φλέρταραν «με χυδαιότητα και επιμονήν» μια κοπέλα στην οδό Σοφοκλέους, το καλοκαίρι του 1931. Την ακολουθούσαν και «κατ’ αρχάς ήρχισαν να της λέγουν διάφορα άνοστα γλυκόλογα», αλλά φαίνεται πως μετά τα «χόντρυναν». Δεν είχαν φαίνεται αναγνωρίσει τη δεσποινίδα που ήταν διάσημη τενίστρια αλλά και από τις ελάχιστες Ελληνίδες πυγμάχους!
Επρόκειτο για τη Ρίτσα Θεοχαρίδου, η οποία «παρέλαβε τον έναν εκ των αναιδών νέων και του έδωσε δείγματα της αθλητικής της ικανότητος με μερικά άγρια γρονθοκοπήματα», έγραφαν τα ρεπορτάζ των εφημερίδων την επομένη, αφιερώνοντας δίστηλα και τρίστηλα στο γεγονός. Η Θεοχαρίδου βούτηξε τον έναν εξ αυτών και άρχισε να τον κοπανά ασταμάτητα, ενώ γύρω τους συγκεντρώθηκαν δεκάδες περίεργοι που απολάμβαναν το θέαμα. Το ξυλοφόρτωμα συνεχίστηκε για αρκετή ώρα μέχρι που σταμάτησε η κυκλοφορία των τραμ και των υπολοίπων οχημάτων στην οδό Σοφοκλέους. Και ενώ ο ένας τις έτρωγε κανονικότατα, οι άλλοι τρεις φρόντισαν να τραπούν σε άτακτη φυγή, αφού έβλεπαν ότι το πλήθος που συγκεντρωνόταν επικροτούσε τις ικανότητες της αθλήτριας και διασκέδαζε με το θέαμα.
Εγκατέλειψαν λοιπόν τον φίλο τους στα αβρά χέρια της πυγμάχου δεσποινίδος, η οποία τον άφησε αιμόφυρτο και με λιγότερα δύο δόντια. Ο αστυφύλακας που κατέφθασε κατάλαβε ότι ήταν αργά αφού «και ο αγρίως δαρείς αναιδής και η δράστις είχον εις το μεταξύ απομακρυνθή με όλη την ησυχίαν των»! Αρκέσθηκε να διαλύσει τους συγκεντρωμένους που χειροκροτούσαν σαν να βρίσκονταν σε ματς πυγμαχίας, ενώ την επομένη οι εφημερίδες δημοσίευαν την εικονιζόμενη φωτογραφία με τη λεζάντα «Η πυγμάχος… ξυλοκόπος»!

ΠΗΓΕΣ – ΠΑΡΑΠΟΜΠΕΣ
Είναι γνωστό πως το μεγαλύτερο μέρος των δημοσιεύσεων στην εφημερίδα μας αλλά και στον ιστότοπο www.mikros-romios.gr στηρίζεται σε αδημοσίευτες πηγές και είναι προϊόν πρωτογενούς έρευνας.
Επειδή δεν είναι δυνατόν να παρατίθενται παραπομπές, λόγω του δημοσιογραφικού χαρακτήρα των δημοσιεύσεων, οι ερευνητές που επιθυμούν να εντρυφήσουν περισσότερο στα δημοσιευόμενα θέματα μπορούν να επικοινωνούν με το Τμήμα Αρχειακών Μελετών του «Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών - Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία» (Tηλ: 210-3426833 και 210-3231397) ή ηλεκτρονικά (info@mikros-romios.gr), ώστε να ενημερώνονται για παραπομπές ή να συλλέγουν συμπληρωματικές πληροφορίες.